Afbeelding
Foto:

Neem en lees

Reset, een Bijbelse levensstijl…

Wat biedt dit boek? Op de cover staat de vraag: 'Hoe ben ik hier terechtgekomen?' Dit is de vraag die veel christelijke mannen zichzelf stellen als ze op het randje van een burn-out staan of er middenin zitten. Ze voelen zich uitgeput, depressief, gespannen, angstig en zonder vreugde. Ze besteden hun tijd aan gezin, kerk en werk, maar… ze zijn vergeten om regelmatig rust te nemen of tijd om te herstellen. Totdat het niet langer gaat.
De schrijver van dit boek helpt mannen om de waarschuwingssignalen van een burn-out te herkennen en het biedt praktische strategieën om patronen te ontwikkelen die nodig zijn om te leven met een tempo van genade.
Een onlinestudiehulp is gratis beschikbaar bij deze uitgave.
Wie is David Murray? Hij doceert Oude Testament en praktische theologie aan het Puritan Reformed Theological Seminary en is voorganger in de Free Reformed Church in Grand Rapids (VS). Ook spreekt hij regelmatig op conferenties.
In het najaar van 2018 D.V. verschijnt de vrouwelijk variant van dit boek: Refresh. Ook hier komt een studiehulp ter beschikking, zodat stellen samen de boeken kunnen doorwerken.

Murray vindt de gegevens over predikanten bijzonder zorgwekkend: er is bij hen sprake van veel stress, depressies en burn-outs, wat leidt tot gebroken lichamen, gebroken geesten, gebroken harten, gebroken huwelijken en gebroken gemeenten.
Er zijn geen twee burn-outs hetzelfde, toch ontdekte de schrijver dat de meesten van hen één ding gemeen hebben: er zijn tekorten aan genade. Deze christenen geloven wel in genade, ze verkondigen met overtuiging Gods genade, maar er is geen goede verbinding tussen de theologische genade en hun dagelijks leven. Dit leidt tot vijf tekorten aan genade.


• Het ontbreekt aan de motiverende kracht van genade
• De temperende kracht van genade is afwezig
• De vermenigvuldigende kracht van genade is ook zeldzaam als er sprake is van een burn-out
• Er is vaak gebrek aan de loslatende kracht van genade
• Tenslotte ontbreekt bij veel mensen die instorten de aannemende kracht van genade.

De schrijver spreekt uit ervaring en geeft handvatten om een en ander in de praktijk te brengen.
Hoewel er mooie en praktische zaken worden aangedragen, moeten we wel in ogenschouw nemen dat dit boek geschreven is vanuit de Amerikaanse situatie. De manier waarop over genade gesproken wordt, is niet altijd de vocabulaire die in onze gezindte gangbaar is. Dat neemt niet weg, dat we veel van hem kunnen leren, juist in de situatie van een burn-out.
In zijn inleiding vraagt Murray zich af: alleen middelbare leeftijd? Tussen de 18-33 jaar ligt het niveau hoger dan het landelijk gemiddelde. Elk slachtoffer van een burn-out kan u vertellen dat de ongezonde leef- en werkpatronen uit hun jongere jaren oorzaak waren van hun instorting toen ze ouder waren. De groep 18-33 jaar is in het bijzonder in gevaar.
Zijn het alleen mannen? Waarom een boek alleen voor mannen? Ook bij vrouwen komt dit voor, maar het is vaak anders dan bij mannen en ook de oplossingen zijn anders. Zijn vrouw Shona is al vijftien jaar huisarts en schrijft een boek voor vrouwen. Dus vrouwen moeten nog even wachten op een boek voor hen, maar het is absoluut niet verkeerd om dit boek ook te lezen om juist hun mannen beter te begrijpen.
Zijn het alleen predikanten, die gevaar lopen? Murray heeft op verzoek dit boek geschreven en hij dacht met name aan predikanten en andere kerkleiders. Dit boek is geschreven voor christelijke mannen, maar met een bijzonder toespitsing op de christelijke kerkleiders. Hij denkt dat dit de beste manier is om hun leven te kunnen resetten en te genieten van de gezonde balans van genade-gedrevenheid en genade-gematigdheid, waarvan de apostel schrijft:
'Daarom dan ook, alzo wij zo groot een wolk der getuigen rondom ons hebben liggend, laat ons afleggen alle last en de zonde die ons lichtelijk omringt, en laat ons met lijdzaamheid lopen de loopbaan die ons voorgesteld is; ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs, Jezus, Dewelke voor de vreugde die Hem voorgesteld was, het kruis heeft verdragen en schande veracht, en is gezeten aan de rechterhand van de troon Gods (Hebr. 12:1-2).
Maarten J. Kater, hoogleraar praktische theologie Theologische Universiteit te Apeldoorn, W.J. (Willem) de Potter, onderwijsbestuurder, H.R. (Henk) Schaafsma, interim-directeur, bestuurder, coach, (docent) mediator, adviseur en directeur van Schaafsma en Partners, en Sinclair B. Ferguson, hoogleraar Systematische Theologie, Redeemer Seminary, Dallas, Texas hebben een aanbeveling geschreven.
Hier is een ervaringsdeskundige aan het woord, zonder zijn eigen ervaring als norm te stellen. Voor wie met deze problematiek te kampen heeft, biedt dit boek een heldere uiteenzetting.
Aanbevolen.