Fort Prins Frederik wordt spoedig gerestaureerd.
Fort Prins Frederik wordt spoedig gerestaureerd. Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Restauratie fort spoedig van start

OOLTGENSPLAAT – Een architect die de restauratie begeleidt is gekozen. Als het zoeken van aannemers tot resultaat heeft geleid, kan de opdracht de deur uit en start naar verwachting in februari 2019 het werk aan de geschutstoren van Fort Prins Frederik.

Behalve de restauratie van de geschutstoren, staan de vervanging van de trap en loopbrug en de aanleg van een voetgangers-fietsbrug op het programma. Daarnaast, zo bleek uit recent onderzoek, is het hard nodig het dak van de geschutstoren aan te pakken. "Dat moeten we eerst doen", zegt Mathijs Witte van de gemeente Goeree-Overflakkee, die eigenaar is van het fort. "Het dak is lek en de geschutstoren is een soort spons. De muren van 4 meter dik zitten helemaal vol water. Zo gaan alle bakstenen kapot."

25.000 bakstenen

Hij verwacht dat het uithakken van het buitenmetselwerk van de geschutstoren, het oudste gedeelte van het fort, begin volgend jaar van start kan gaan. "Er zijn minstens 25.000 bakstenen nodig. Het kunnen er meer zijn, dat is afhankelijk van hoe diep we stenen moeten gaan vervangen. Daarna volgt het opnieuw opmetselen, het voegen en pleisteren. De luiken, deuren en kozijnen worden vervangen. Ik verwacht dat het werk half juni volgend jaar klaar is."
In oktober 2018 begint de bouw van een voetgangers-fietsbrug. De brug is 3 meter breed en 30 meter lang en is bedoeld voor wandelaars en fietsers. Auto's hebben geen toegang. Het bruggetje sluit aan op het fietspad.
Tijdens de Erfgoedtafel op 29 augustus sprak de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht tevredenheid uit over de aanpak vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee van het fort in Ooltgensplaat en de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp.

Vuurtoren

Aan de Erfgoedtafel bleek ook dat de publieksopenstelling van de vuurtoren in Ouddorp weer wat dichterbij lijkt te komen. Maar het is nog niet rond. Met Rijkswaterstaat, beheerder van de toren, is nog geen overeenstemming over het aantal personen dat tegelijk naar boven mag klimmen. Ook is er een vergunning van de gemeente nodig, evenals de wijziging van het bestemmingsplan.