Met raad en daad

Drie aapjes

Mijn pianolerares heeft op de vleugel een beeldengroep staan met drie apen, die de voorpoten voor de oren, de ogen en hun bek houden. Zij zegt dat ze bedoelen: 'Horen, zien en zwijgen', maar waarom wordt dat uitgebeeld door apen? Komt die groep uit het buitenland?

De oorspronkelijke beeldengroep bevindt zich in een shintotempel te Nikko op het Japanse eiland Honsjoe, waar men vertrouwd is met apen. De diertjes daar met (in de juiste volgorde) de voorpootjes voor de ogen, de handjes op de oren, en de handen tezamen gespreid voor de bek, beelden een Japanse levenswijsheid uit, namelijk: kijk niet naar het kwaad, luister niet naar kwaadsprekerij, en spreek zelf geen kwaad over anderen. Dat is hier vrij vertaald met 'horen, zien en zwijgen', maar dat heeft toch niet dezelfde betekenis. Bovendien klopt dan de volgorde niet. De beeldengroep is herhaaldelijk door diverse kunstenaars en in verschillende stijlen gekopieerd. Alhoewel de aapjes grif verkocht werden en veel families ze kennen, wordt er helaas nog altijd kwaad gesproken over anderen...

Forensenbelasting

Al zo'n dertig jaar bezit ik een tweede woning. Voor deze woning betaal ik al jaren lang de gebruikelijke belastingen voor woningen. Nu heeft de gemeente waar de woning staat, een forensenbelasting ingevoerd en word ik ook als forens aangemerkt, ondanks mijn hoge leeftijd en het feit dat ik de woning al zo lang bezit. Mag ik vernemen wat u hier van denkt?

Gevoelsmatig kunnen wij goed begrijpen dat het voor u erg vervelend is dat na al die jaren u plotseling forensenbelasting moet gaan betalen. Maar het besluit tot instelling van deze belasting is destijds op een democratische manier in de gemeenteraad genomen. Meer gemeenten kennen deze belasting. De forensenbelasting stelt men niet alleen in om meer geld in het laatje te krijgen maar ook om het verschijnsel tweede woning terug te dringen. Men kan geen uitzondering maken op grond van uw leeftijd en het feit dat u de tweede woning al zo'n dertig in bezit heeft, u bent en blijft een forens. In een rechtstaat behoort iedereen een gelijke behandeling te krijgen.

Bak-zoetstof

Wat is de beste zoetstof om te bakken? Met aspartaam lukte dat niet. Toch was het product voor diabetici bestemd.

Aspartaam is ±200 keer zo zoet als suiker, levert geen calorieën (joules), heeft geen bijwerking en veroorzaakt geen nasmaak. Het is echter niet geschikt om te bakken, daar het bij temperaturen boven 1500 C zijn zoete smaak verliest. Voor het bakken van bijv. speculaas en ander zoet baksel kunt u beter bijv. sionon of sorbitol gebruiken, dat bij veel drogisten, supermarkten en andere levensmiddelenzaken verkrijgbaar is.

Oppassen met batterijen

Wat is de beste plaats om batterijen te bewaren? In de koelkast? Of ergens op kamertemperatuur?

In een droge kast in de kamer, bij een constante temperatuur dus, en buiten bereik van kinderen houden, want kleine batterijtjes steken ze gemakkelijk in de mond. Ze zijn giftig. Verder wordt gewaarschuwd voor explosiegevaar, dus niet bij open vuur batterijen verwisselen! Daarom lege batterijen bij de chemicaliën naar de chemokar.