INGEZONDEN:

Weloverwogen keuzes

Na lezing van het verslag in het Eilanden-Nieuws van 24 augustus over de Kustdag Ouddorp voor de Statencommissie Ruimte & Leefomgeving Provincie Zuid-Holland bekroop mij het gevoel dat die dag op momenten aan de statenleden is voorgelegd dat wij maar wat 'aanmodderen' in de ruimtelijke ontwikkeling van ons eiland. Als dat zo is, dan doet dat mijns inziens geen recht aan de wel degelijk doordachte inspanningen en keuzes van gemeenteraadsleden, wethouders én ondernemers op Goeree-Overflakkee in de afgelopen jaren.

Dat proces begon al vóór de gemeentelijke herindeling. De voormalige gemeente Goedereede was zich er terdege van bewust dat de kop alleen haar sterke recreatief-toeristische positie kon behouden door herstructurering van bestaande voorzieningen, de ontwikkeling van nieuwe recreatieve voorzieningen en verbetering van de recreatieve route naar het strand. In samenwerking met de provincie heeft de gemeente landschapsanalyses gemaakt, ruimtelijke strategieën ontworpen, kwaliteitskaarten gemaakt; alles om te komen tot een goed en doortimmerd plan voor 'Ouddorp Bad'.

In dezelfde periode, een aantal jaar voor de gemeentelijke herindeling, richtte een eilandbrede groep ondernemers, in vervolg op het Innovatieplatform Goeree, het Innovatieplatform Goeree-Overflakkee (IPGO) op. Het IPGO constateerde dat de economische ontwikkeling van het eiland achterbleef bij andere regio's en reikte de toenmalige vier eilandelijke gemeenten een aantal kernprojecten en aanbevelingen aan om de verschraling van voorzieningen tegen te gaan, jonge mensen perspectief te bieden en Goeree-Overflakkee op een duurzame manier te ontwikkelen tot een krachtige regio met een compleet voorzieningenpakket en economische vitaliteit in 2025. Na de gemeentelijke herindeling hebben onze raad en college de handschoen opgenomen en op basis van de handreikingen van het IPGO een toekomstvisie voor de gemeente Goeree-Overflakkee opgesteld, de Eilandvisie. Terwijl het Rijk en de provincie ons op dat moment voorhielden dat wij ons beleidsmatig moesten voorbereiden op krimp en de bijbehorende daling van voorzieningen als scholen en winkels, besloot onze gemeente om zich daar niet bij neer te leggen maar juist in te zetten op economische groei, bevolkingsgroei, werkgelegenheid, zelfvoorziening en duurzaamheid. Dat mondde uit in initiatieven als Energy-Island Goeree-Overflakkee, Smart Water, Paulina.nu en de toeristisch-recreatieve visie; initiatieven waar jarenlang aan gedacht en gewerkt is om - in een samenleving die steeds meer verstedelijkt - ons eiland een goede woonplaats en werkplek te laten zijn en blijven voor ons en onze kinderen.

En met succes. Inmiddels krimpen wij niet meer, maar groeit ons inwoneraantal al een aantal jaren achtereen, zij het nog voorzichtig. Een greep uit de resultaten: er is ruim 100 hectare nieuwe natuur aangelegd de afgelopen jaren en er staat nog eens 100 hectare op de rol om van ons eiland de 'Camargue' van Nederland te maken voor bewoners en bezoekers; wij doen mee als proeftuin aan een aantal Rijksprogramma's op het gebied van duurzaamheid en de provincie is enthousiast over onze aanpak; na jaren van voorbereiding zijn in 2016 twee succesvolle, kwalitatief hoogstaande nieuwe resorts geopend nabij Ouddorp in daarvoor speciaal ontworpen en aangelegde natuurlijke landschappen die aansluiten op de historische omgeving.

Alle genoemde ontwikkelingen zijn weldoordacht, welbewust, samenhangend en gebaseerd op een visie, een plan en een doel. Je kan het met de Eilandvisie en de daarop gestoelde projecten en ontwikkelingen uiteraard (deels) wel of niet eens zijn. Dat staat eenieder vrij. Maar de suggestie dat wij op Goeree-Overflakkee ruimtelijk maar wat aanrommelen is in mijn ogen zeer onterecht en doet ernstig tekort aan de oprechte en weldoordachte inspanningen en keuzes van onze gemeenteraad, college van B&W en onze ondernemingen ten behoeve van het wel en wee van het eiland.

Tot slot: in de door de Zeeuwse Milieufederatie jl. april georganiseerde tweejaarlijkse Thijs Kramerlezing noemde Em. Prof. Ir. J.M. Schrijnen, voormalig programma-directeur Zuidwestelijke delta, Goeree-Overflakkee twee keer als voorbeeld van een interessant scenario voor ruimtelijke dynamiek en ontwikkeling. Daar mogen wij best eens trots op zijn!

Mevr. R.J.A. Bron-Slis

14de generatie op Goeree-Overflakkee, moeder van jongeren van de 15de generatie
Algemeen directeur van Zeelenberg Architectuur – 40 jaar jonge onderneming op het eiland