Herstel van het zomerse weer

Het enorme temperatuuroverschot van maar liefst 5 volle graden dat augustus opbouwde tijdens de eerste week van de maand, kalft nog wat af. Logisch natuurlijk met relatief gematigde temperaturen dit moment.
Inmiddels is augustus 2018 nog 'maar' ruim anderhalve graad te warm in het zuidwesten van Nederland.
Desalniettemin kunnen we de thermische balans van deze topzomer al opmaken. De warmste zomer van de voorbije minstens driehonderd jaar is een feit. De zomer van 2003 is naar 'n tweede plaats verschoven.
Het grote verschil met 2003 is dat toen ook augustus grossierde in zeer warm en bovenal droog weer. Nu is augustus regionaal een zeer natte maand geweest met op sommige stekken tot wel 150 millimeter water.
De enorme stortbui bij Goedereede kort geleden zorgde hier ook voor een ferme maandsom van maar liefst 140 millimeter in de regenmeter. Elders viel aanzienlijk minder water op het eiland.
De stroming blijft voorlopig vanaf de zeekant komen, gevoed onder meer door diepe depressies benoorden Schotland. In samenspel met het bekende Azorenhoog gedijt de (zuid)westcirculatie prima tot vrijdag. Woensdag passeerde nog een laatste 'regenevenement' met zeer zeker nog de nodige millimeters water.
Momenteel zien we alweer de bekende uitloper van het Azorenhoog die zich kan gaan uitstrekken tot over onze omgeving. De as van die ovaalvormige uitloper komt nagenoeg boven Nederland te liggen.
Daardoor krijgt de warme continentale lucht in eerste instantie niet de kans om tot Flakkee door te dringen. De reguliere dagtemperaturen blijven daardoor nog enigszins aan de bescheiden kant. Rond 20-22 graden.
Vanaf 5-7 september lijkt deze hoge druk op een voor ons gunstiger positie aan te komen.
De temperatuur kan dan weer eens oplopen naar (bijna) zomerse waarden bij een aflandige wind.
Met name het Amerikaanse weermodel geeft nog steeds aan dat er in het tijdpad 5-9 september een serieuze warmteoprisping zou kunnen volgen met de aanvoer van (zeer) warme lucht via Spanje en Frankrijk. Dit scenario is nog niet 'overgenomen' door het Europese weercentrum dat niettemin ook prima nazomerweer voorziet in de loop van 't weekend en daarna.
Hoe dan ook, het weer knapt op en we kunnen al een prima weekend verwachten inclusief leuk vervolg met droog weer en flink wat zon bij aangename middagtemperaturen.