Afbeelding
Foto:

Neem en lees

Ware wijsheid

B.S. van Groningen

'Ware wijsheid' is een dagboek uit de Spreuken van Salomo, geschreven door verschillende predikanten uit de rechterflank van de Gereformeerde Gezindte: Ds. J. Roos, ds. A. van Voorden (GGinN), ds. T. Klok OGinN, ds. C.L. Onderdelinden (OGG), ds. B.J. van Boven, ds. G. van Manen, ds. M.T. Al-Chalabi, ds. A. Verschuure (GG), ds. A.J.T. Ruis, ds. B. L.C. Aarnoudse, ds. M. A. Kempeneers, ds. A. van Heteren (CGK), ds. H. Zweistra, ds. K. van Olst, ds. A.J. Britstra, ds. B. Reinders (HHK). Zijn namen elk een hele of halve maand in dit dagboek voor hun rekening. De titel zegt het al: het zijn allemaal overdenkingen uit het Spreukenboek. En het gaat om wijsheid, of beter gezegd: ware wijsheid. We weten van Koning Salomo, dat hij bij het begin van zijn aantreden als koning om wijsheid aan de Heere had gevraagd. We mogen geloven, dat de Heilige Geest hem die wijsheid in ruime mate heeft gegeven. Vooral in het boek Spreuken legt koning Salomo daarvan getuigenis af. De korte, kernachtige uitspraken worden gedaan vanuit de vreze des Heeren. Waar ligt de kern van de wijsheid? In het dienen van God, tot Zijn eer en tot heil van de naaste. Juist Salomo weet van de zonde, daarom waarschuwt hij ernstig tegen de zonde en roept hij op tot een leven in de vreze des Heeren. Gods kinderen begeren meer en meer Hemels onderwijs te ontvangen van de opperste Wijsheid, Christus.
Iedereen kan en moet dit lezen, maar in het bijzonder had de uitgever en de auteurs het oog op jong (volwassenen).
Ds. B.J. van Boven heeft dit dagboek van een inleiding voorzien.
Enkele passages uit deze inleiding wil ik u niet onthouden.
Vanuit de tekst uit Spreuken 8:34: 'Welgelukzalig is de mens die naar Mij hoort, dagelijks wakende aan Mijn poorten, waarnemende de posten Mijner deuren' laat ds. Van Boven zien, dat tot de praktijk van het 'dagelijks waken' ook een dagboek kan bijdragen.
Bij het gebruik van een dagboek mag de Bijbel absoluut niet dicht blijven. De korte stukjes vanuit de Schrift moeten zeker gelezen worden, liefst met de kanttekeningen erbij.
Wat is nu het bijzonder aan dit dagboek, want we hebben er al zoveel? Het hele jaar door staan we stil bij dit ene Bijbelboek.
Wat zeggen onze Kanttekenaren van dit Bijbelboek? 'Een zeer voortreffelijke, heilige en leerzame verzameling van spreuken, 'die de koning Salomo door ingeven des Heiligen Geestes heeft voorgebracht, en God heeft goedertierenlijk gewild dat zij tot (al)gemeen gebruik Zijner kerk zouden worden beschreven en bewaard.'
Salomo is dus de schrijver, hij is de zoon van David en Bathséba; eerst was zijn naam: Jedidj-jah = om des Heere wil, of Gods lieveling, beminde des HEEREN. Hij was een voorbeeld van de grote Zoon van God, want de Heiland zegt zelf: 'Meer dan Salomo is hier.' Al heette Salomo later vredevorst, hij bleef zelf een Adamskind.
Christus is de ware Vredevorst, de ware Wijsheid, en alleen door Zijn verzoenend werk zal Hij als de enige Hogepriester Zijn tempel bouwen.
We vinden in het Spreukenboek veel praktisch onderwijs voor het dagelijks, huiselijk, ambtelijk en geestelijk leven.
We moeten er wel op letten dat de eerste negen hoofdstukken als een inleiding van Salomo beschouwd moeten worden. De volgende vijftien hoofdstukken door Salomo zijn toegevoegd en volgende vijftien hoofdstukken uit Salomo 's geschriften zijn verzameld door koning Hizkia. In de laatste hoofdstukken vinden we de woorden van Agur en de lessen van Salomo 's moeder. De inleiding van de eerste 9 hoofdstukken eindigt met 'het heiligdom' van het Spreukenboek, omdat de opperste Wijsheid daar Zelf spreekt.
De inleiding wordt besloten door een tweetal gedichten van Jacoba Petronella Winckelman (1696-1761). Zij vertolkt de taal van de opperste Wijsheid met haar eigen woorden:


Hoe zalig is hij, die naar Mij, de Wijsheid hoort,
En die zich willig neigt tot Mijn uitlokkend woord,
Om zich in Mijnen dienst gewillig te begeven;
Want ieder, die Mij vindt, vindt voor zijn ziel het leven,
En krijgt de gunst en 't heil van mijnen Vader mede
Voor tijd en eeuwigheid geniet hij rust en vrede.

Het is de hartelijke wens van de auteurs dat dit dagboek daartoe mag dienen, Hem ter eer en de zaligheid voor zondaren.
Gezien de selectie die gemaakt is, zal ook dit dagboek zijn weg wel vinden bij hen die zich tot deze rechterflank van de Gereformeerde gezindte rekenen. Toch hoop ik dat ook anderen dit boek lezen, uit heel de Gereformeerde gezindte, ook zij die niet tot een van de kerkverbanden behoren.
ISBN nummer 9. 789. 033.128. 608 uitg. Den Hertog; Prijs € 19,90