Afbeelding
Foto:

Koken met Karin: aanstekelijk en inspirerend handboek voor de oven

Ze kreeg het koken niet met de paplepel ingegoten, vertelt culinair journaliste Karin Luiten op haar website. Toch ontstond al op jonge leeftijd een grote passie voor kokkerellen. Hoe dat zo kwam? Als zeventienjarige vertrok ze als au-pair voor een periode naar Zwitserland en het behoorde daar tot één van haar taken om 'haar' kinderen van een warme maaltijd te voorzien. En zo werd allengs haar liefde voor koken geboren.

Inmiddels heeft de succesvolle auteur, ze begon ooit als één van de eerste foodbloggers van ons land, een hele serie aanstekelijke kookboeken geschreven. De schrijfster heeft er zichtbaar plezier in om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren lekker in de keuken aan de slag te gaan met simpel te bereiden recepten. 'Ik zie het als mijn missie om het plezier in de keuken terug te brengen aan de hand van mijn motto: 'kleine moeite, groot effect': gerechten die wel makkelijk zijn om te maken, maar er uitzien en smaken alsof je je enorm hebt uitgesloofd', aldus de schrijfster die op haar al even inspirerende website kokenmetkarin.nl diverse recepten, columns en filmpjes deelt met het lezerspubliek.

Simpel en kleurrijk

Wie Karin Luiten (nog of al) kent van haar andere bestsellers, waaronder de serie kookboeken 'zonder pakjes & zakjes', weet dat de schrijfster veel bekendheid verwierf vanwege het enthousiasme waarmee ze de eenvoud en aantrekkelijkheid aantoonde van lekker koken en bakken zonder allerlei pakjes en zakjes uit de supermarkt.

Recent verscheen 'Het grote oven handboek' met 175 recepten voor de oven. De hoeveelheid gerechten is eerlijk verdeeld tussen hartig en zoet. Het boek bevat diverse basisrecepten voor deeg, zoals dat voor soezen-, taart-, quiche- en pastadeeg. De kook- en bakinstructies worden afgewisseld met 'ovengeheimen', korte rubrieken die informatie geven over het gebruik van het veelzijdige apparaat dat de oven blijkt te zijn. Al bladerend, lezend en genietend van dit kleurrijke boek, de tekeningetjes zijn van de hand van de auteur, leer je meer over de toepassing van diverse bakvormen het inkwasten van deeg, op de juiste manier voorverwarmen, het nut van de kernthermometer, deegrust, deeg bewaren, antikleef en pavlova EHBO.

Tipsy ovenkrieltjes

De recepten worden stap voor stap uitgelegd, bevatten vaak goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten en zijn erop gericht dat iedereen kan koken. In dat opzicht lijkt me haar missie van het terugbrengen van het plezier in de keuken absoluut geslaagd.

Voor deze tijd van het jaar staat een lekker en simpel recept op bladzijde 214: de nazomercrumble met perziken, reine claudes, bolletjes stemgember en havervlokken. En wie aan het einde van een lange warme zomer nog een restje droge witte wijn in de koelkast heeft staan, kan terecht op bladzijde 48, waar Karin beschrijft hoe je 'Tipsy ovenkrieltjes' klaarmaakt.

Wat duurzaamheid betreft: van oud brood kun je de heerlijkste taartjes en toetjes bereiden, of maak er paneermeel van. En stop voor lekker natuurlijke vanillesuiker een leeg geschraapt vanillestokje onder in de suikerbus.

+ Simpel en inspirerend. Aanrader!

Het grote oven handboek
Haal alles uit je oven!
Karin Luiten
2018, uitgeverij Nieuw Amsterdam
236 bladzijdes, € 24,99
ISBN 978904 824405