Afbeelding
Foto:

Gebruiksrechten in erfpacht gaan naar één partij

Ongerustheid over voortbestaan van natuurkampeerterrein Essenbos

OUDDORP – Sinds enige tijd heerst er onder vaste bezoekers van het natuurkampeerterrein Essenbos aan de Klinkerweg in Ouddorp onrust of deze recreatieve voorziening zal blijven bestaan. Er zou een erfpachtkwestie spelen. De camping zou zelfs kunnen verdwijnen. Het perceel zou met een nieuwe pachter mogelijk een andere functie krijgen. Allerlei geruchten zijn verspreid. Betrokkenheid van een gemeentelijk bestuurder wordt genoemd. Eilanden-Nieuws zet de stand van zaken op een rij.

Door Jaap Ruizeveld

Gemeente

Het gemeentebestuur laat weten dat zij geen partij is in deze erfpachtkwestie. Desgevraagd stelt de gemeente: "Het blijkt een zaak te zijn tussen de Stichting Fonds DBL enerzijds en twee pachters anderzijds. Dat zijn de NTKC ( Kampeer Club) en VOF Van der Vlugt Agro. In het vigerende bestemmingsplan zijn woningen of vakantiebungalows op de gronden van de stichting DBL niet toestaan", aldus de gemeente Goeree-Overflakkee.

Landbouwgrond                                                                                                                        

Marlies van der Vlugt van agrarisch bedrijf Van der Vlugt Agro geeft een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen. "Sinds 1984 (dus al 35 jaar) exploiteren wij het perceel van 2,9 ha landbouwgrond aan de Hofdijkseweg/Vijverweg te Ouddorp. Deze grond - opgenomen in ons agrarische bedrijf Van der Vlugt Agro - is in eigendom van fondsbeheerder DBL Deze grondeigenaar is ook eigenaar van de gronden naast ons perceel zijnde de camping het Essenbos. De camping was de afgelopen 30 jaar in gebruik bij de Nederlandse Toeristen Kampeer Club

Fondsbeheerder

FondsDBL, met werkgebied in Rijnmond en Drechtsteden, is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstaan uit een fusie van drie stichtingen, Maria Catharina van Dooren's Vrouwengesticht van Weldadigheid (opgericht 1832), Maria Carolina Blankenheym's Stichting en de C.A.E. van Lede Stichting. De hoofddoelstelling van FondsDBL is: "Het verlenen van hulp uit de revenuen van het vermogen van de stichting aan personen en gezinnen die daaraan in maatschappelijke zin behoefte hebben en het verstrekken van bijdragen aan instellingen die hulpverlening aan personen en gezinnen ten doel hebben of mede ten doel hebben. In de loop der jaren hebben de NTKC en het FondsDBL met elkaar contacten gelegd.

Gesprekken lopen

Omdat van beide grondgebruikers de pachtovereenkomsten dit jaar aflopen, heeft de grondeigenaar besloten hun twee percelen in het vervolg voor opnieuw 30 jaar, maar dan aan één gebruiker in erfpacht uit te geven. Dus één partij gaat dan hun eigendom beheren. Gezien het agrarisch bedrijf Van der Vlugt Agro en de NTKC de huidige gebruikers zijn, heeft de eigenaar in samenspraak met de rentmeester aangegeven dat deze twee partijen de eerste kans krijgen om het eigendom voor 30 jaar in gebruik te kunnen krijgen. De gesprekken lopen en op korte termijn wordt duidelijk wie de gebruiker wordt van zowel het campingperceel als de landbouwgrond.

Kwaliteitsimpuls

Marlies van der Vlugt zegt desgevraagd: "Mocht de grondeigenaar de gronden aan ons agrarisch bedrijf toewijzen, dan kan het terrein waar recreatie is toegestaan gewoon in functie blijven. Wel met een kwaliteitsslag. De camping wordt gezien als een mooie aanvulling op de andere recreatieterreinen die bij ons in eigendom zijn en die wij al jaren naar tevredenheid van onze gasten en omgeving exploiteren. Kwaliteit, duurzaamheid en klanttevredenheid staan bij ons hoog in het vaandel. Het Essenbosterrein ligt in mooi bosachtig gebied". Marlies kan en wil overigens niet vooruit lopen op de uitkomst van het overleg, maar heeft uiteraard nagedacht over de invulling die zij bij toewijzing van het pachtcontract aan het agrarisch bedrijf dan voor ogen heeft. Het terrein zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Wij willen doorgaan

Jan Kuiper, voorzitter van het hoofdbestuur NTCK, laat over zijn insteek geen twijfel bestaan. "In een klein gezelschap van deskundigen is ons dagelijks bestuur heel intensief met het onderwerp bezig. Alle mogelijkheden inclusief de financiële componenten, worden in een inhoudelijk dossier zorgvuldig verwerkt om beslagen ten eis te komen. De tijd is kort. Immers de deadline is al 1 november. Wij willen graag doorgaan. Staan voor behoud van onze mooie kampeerlocatie. Juist vanwege het extensieve gebruik hebben wij veel support van natuurorganisaties, waaronder NLGO. Ook de invulling van het aspect verbreding - als het andere terrein er bij zou komen - krijgt ruime aandacht. Wij willen onze eigen koers blijven varen en deze camping veiligstellen", geeft Kuiper aan. "Dat zullen wij onderbouwen en, als dat nodig is, ook in vervolgoverleg op tafel leggen."

Kampeerders

"Deze kampeerplaats in de natuur is een pareltje. Dat mogen ze ons niet afnemen", zegt een echtpaar uit Breukelen. Een uitspraak die door een inwoonster van Helmond met iets andere bewoordingen wordt herhaald. "Ik kom hier tot rust. Geniet van de vrijheid en van de prachtige natuur". Ze ruimt wat spulletjes op bij haar tent. Een gezin uit de Stadionwijk in Utrecht stelt dat het één van de weinige kampeerlocaties in het land is waar je zonder te reserveren terecht kan. Op momenten dat je rust zoekt. Je verricht als NTCK-lid vrijwillig wat onderhoudstaken. Dat vergroot ook onderling de betrokkenheid bij de camping die op een beschutte, groene locatie zeer gunstig ligt ten aanzien van alle mogelijkheden en faciliteiten die de badplaats biedt.

Topper

Gastheer in deze periode is Ad Wouterse. Een geel vlaggetje bij zijn tent duidt de locatie aan waar informatie, maar ook inschrijving van bezoekers, kan plaatsvinden. "Samen met Texel is het Essenbos in Ouddorp een topper in de landelijke NTCK-kampeerterreinen. Wij voelen ons hier als één familie. Ook passanten, wandelaars of fietsers op doortocht, die één nacht willen verblijven, krijgen een hartelijk welkom. Het is toch uniek dat alles hier (inclusief onderhoud) met vrijwillige krachten wordt gerund. Een kinderspeelplaats, goede parkeerfaciliteit voor campers aan de rand en een kampvuurkuil. Alles gemoedelijk. Sociale controle. Het is het echte kamperen. Waar vind je dit nog. Dichtbij duinen en zee, dorpscentrum, De Flipjes als speeltuin en de geitenboerderij. Vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten. Noem maar op. Het zou bizar zijn als dit zou moeten verdwijnen".

Kader: Verantwoording

Voor dit artikel is de gemeente Goeree-Overflakkee benaderd, en zijn er contacten geweest met Fondsbeheerder Stichting fonds DBL, Marlies van der Vlugt van Agrarisch bedrijf Van der Vlugt Agro en de NTKC (Nederlandse Toeristen Kampeer Club). Daarnaast werd er uiteraard gesproken met de kampeerders.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding