Afbeelding
Foto:

Verkeersafwikkeling en parkeren worden steeds groter probleem

OUDDORP – De parkeervoorzieningen in en rond het centrum van Ouddorp, het open houden van een goede toevoer- en afvoerroute voor het vrachtverkeer en de veiligheid van tegemoetkomende fietsers en wandelaars op wegdelen naar en van het centrum hebben ook dit zomerseizoen - en op de vele dagen met festiviteiten, toeristendagen enz- regelmatig tot veel ergernis, overlast en hinder geleid. Het gemeentebestuur is op deze feiten gewezen. Recent zijn er vanuit de bevolking vragen gesteld over de verkeerssituatie, toegespitst op het gebied rond de toekomstige parkeervoorziening Goudsmiene/Spaanseweg en de enige directe retourroute van bevoorradingswagens vanaf Dorpstienen, de Hazersweg.

Door Jaap Ruizeveld

De vertraging in de realisering van de parkeerplaats Goudsmiene zal vermoedelijk een jaar bedragen. Oplevering wordt niet eerder verwacht dan medio 2019, hopelijk voor het begin van het nieuwe zomerseizoen. Dat betekent vooralsnog blijvende overlast in aangrenzende wegdelen waar het vrachtverkeer uiterst moeilijk de geparkeerde auto's kan passeren. Het leidt tot irritaties. Op dagen met evenementen is er soms geen doorkomen aan en het manoeuvreren kost veel tijd. Los van de onveilige situatie voor voetgangers en fietsers die geen uitwijkmogelijkheden hebben. Eenvoudig klem staan. Het instellen van een algemeen parkeerverbod op genoemde lokale festiviteitendagen (voor deel Hazersweg vanaf Achterweg tot Smalle Einde) en uiteraard een daadwerkelijke handhaving daarbij, zou veiligheid en doorstroming bevorderen. Maar de gemeente noemt deze mogelijkheid niet in haar beschouwing van de problematiek.

Reactie gemeente

Zij stelt: "Het klopt inderdaad dat er geen uitwijkmogelijkheden zijn voor voetgangers en fietsers bij passerende auto's in genoemd deel Hazersweg, In deze weg is er aan één zijde een parkeerverbod, aan de andere zijde mag in theorie geparkeerd worden. De weg is echter smal en zeker als er geparkeerd wordt is de vrije rijbaan beperkt. Aan politie en boa's is gevraagd om tijdens evenementen hier extra te controleren, zodat hulpdiensten niet gehinderd worden. Handhaving op eenrichtingsverkeer in de Spaanseweg wordt door de boa's meegenomen in de reguliere surveillance. In de Spaanseweg mag er op de rijbaan worden geparkeerd (niet op Toeristendagen). Wanneer de Goudsmiene is gerealiseerd, wordt in de Spaanseweg een parkeerverbod ingesteld, zodat kerkbezoekers en evenementenbezoekers kunnen parkeren op deze nieuwe parkeerlocatie in plaats van op de rijbaan en in de aangrenzende wegdelen."

Routes

Het vracht- en bevoorradingsverkeer dient komend richting centrum de route te volgen Bredeweg-Smalle Einde-Spaanseweg-Hazersweg-Dorpstienden. Afvoer via Dorpstienden-Hazersweg-Smalle Einde-Bredeweg. Voor personenauto's Bredeweg-Smalle Einde-Spaanseweg-Hazersweg-Dorpstienden. Retour (na oplevering Goudsmiene P) Dorpstienden-Hazersweg- Goudsmiene/Spaanseweg of vanaf Dorpstienden-Hazersweg-Smalle Einde-Bredeweg.