Afbeelding
Foto:

Uitrusten in de vakantie: fabel of feit…?

Ik moet een column schrijven over 'uitrusten in de vakantie,' vertel ik mijn zusje, terwijl we gezellig een spelletje doen. Ze kijkt me een moment zwijgend aan. 'Dat is een fabeltje,' zegt ze. Meer woorden maakt ze er niet aan vuil. Oké, duidelijk!

Een dag later sta ik met een andere zus de afwas te doen, ons dagelijkse bijklets-moment. 'Ik ga zo maar eens mijn column schrijven,' vertel ik haar. 'Oh, heb je al een idee?' vraagt ze. 'Nou nee, dat niet, maar het moet over 'uitrusten in de vakantie' gaan.' Ze grinnikt. 'Uitrusten...? Dat lukt dus nooit!'

Mijn moeder is ook al veel minder positief dan aan het begin van de vakantie. In plaats dat ze blij is dat wij gezellig met z'n allen thuis zijn (tja, en haar schone kamers vuilmaken) is zij maar wat blij dat de vakantie weer voorbij is. 'Na de vakantie begint mijn vakantie,' zegt ze zelfs! Beetje jammer dit.

Is vakantie houden dan zo zwaar? Of worden we gewoon al moe bij de gedachte aan het werk dat wacht?

Wie zal het zeggen? Dat beetje moeheid is de vakantie in elk geval meer dan waard. Want behalve vermoeiend is de vakantie vooral een heerlijke tijd, waarin ik echt oplaad voor het nieuwe schooljaar. Familietijd, uitjes, recreatiewerk, achterstallige klusjes, weekje Luxemburg, rustig wakker worden en laat gaan slapen, tussendoor wat werken en lekker afspreken met vriendinnen. Vakantie is goud!

Waarom was de vraag niet gewoon of je energie krijgt van vakantie? Dan had ik tenminste volmondig JA kunnen zeggen. Want van vakantie raak je niet direct uitgerust, maar energie krijg je er wel van!

Behalve moeders dan…