Regen

Ds. W. Visscher

Het was de laatste weken erg droog. Dag in dag uit scheen de zon, maar er viel geen regen. Dit was niet goed voor de landbouw. Je kon zien dat het land leed onder de droogte. Ook tuinen en parken leden onder het weer. Inmiddels is er weer regen gevallen. Nog niet genoeg weliswaar om het grote tekort op te vangen, maar het is goed te zien dat er weer regen valt. Hoe kijken we eigenlijk naar deze dingen? Laten we enkele zaken opsommen.
In de eerste plaats moeten we vaststellen dat we zo lange tijd zonder regen eigenlijk niet gewend zijn. Ons land is een waterrijk land en daaraan is veelal geen gebrek. Veel mensen gaan met vakantie naar het buitenland omdat het weer daar mooi is en ze geen gevaar lopen om de hele zomer in de regen te moeten doorbrengen. In Nederland is het mogelijk dat er in de zomer veel regen valt. In 2017 is er bijvoorbeeld veel regen gevallen. Vooral voor de slakken was dat gunstig, maar voor het gewas weer niet, hoewel er vorig jaar veel is gegroeid. In ieder geval leert de droogte ons dat we bepaalde zaken niet in de hand hebben. Soms denken we dat wel, maar het is een illusie dat alles maakbaar is. We komen zo iets van onze afhankelijkheid aan de weet. In Bijbels licht is dat niet verkeerd.

In de tweede plaats viel het me op dat er bij de droogte al snel in de krant over geschreven werd. Sommigen dachten aan een oordeel van de Heere. Weer anderen wezen op de verandering van het klimaat en weer anderen dachten aan de schade voor land en dier. Kortom, over de droogte was en is heel wat te melden. Bijna dagelijks werden we op de hoogte gehouden. Inmiddels is er regen gevallen. Helaas merk ik nog weinig van verwondering. Enkele dagen geleden zat er 's morgens bijna 10 millimeter in de regenmeter. En de dag waarop ik dit schrijf is er meer dan 15 millimeter gevallen. We kunnen daarin denk ik de goede hand van de Heere zien. Laten we toch vasthouden aan de gedachte dat de Heere alle dingen regeert en bestuurt. Regen en droogte komen uit Zijn goede handen. Er zijn landen waar maanden achter elkaar geen druppel regen valt. In ons land is dat anders. We zijn dus eigenlijk heel erg bevoorrecht ten opzichte van vele anderen. Het is een zaak die we meer zouden kunnen opmerken. Bij tegenslag en droogte mogen we de Heere vragen om verandering. Laat echter bij regen en goedheid van de Heere ook dankbaarheid aan God een plaats innemen in gebed, gesprek en prediking. Er is zoveel om de Heere te danken. Het begint al als we 's morgens wakker worden. Wie zorgt er dat we wakker werden? Dat is Gods goedheid, die erkend wil worden. Laten we daar elkaar toe aansporen.

In de derde plaats is de regen een blijk van Gods goedheid voor zondige mensen. Meer echter nog klinkt en blinkt Gods goedheid in het Evangelie voor zondige mensen. Het Evangelie wijst op de Persoon van Christus. In en door Hem kunnen en zullen verloren mensen behouden worden. De genade van God wordt in de Bijbel soms voorgesteld als een milde regen. In Psalm 65 zingen we ervan. We mogen door Gods werken in de natuur wel meer en meer gaan zien dat God ook in de genade en door Zijn Woord goed is voor zondige mensen. De huidige regen zou een aanwijzing kunnen zijn voor verootmoediging. Wat is God toch goed voor mensen die alleen maar kunnen zondigen. Laten we die God toch zoeken en dienen. Dan alleen is er rust in het moede hart. God in Christus is het waard om gediend te worden.