Overgang naar zeer koel en wisselvallig weer

Het riante temperatuuroverschot van maar liefst 5 volle graden dat augustus opbouwde tijdens de eerste week van de maand, kalft nog verder af. Logisch natuurlijk met relatief gematigde temperaturen momenteel. Inmiddels is augustus 2018 nog maar twee graden te warm en over een week wellicht nog maar 1 graad.
Desalniettemin is de vijf sterrenzomer van 2018 nu al de warmste van de afgelopen pakweg 300 jaar!

De stroming blijft voorlopig vanaf de zeekant komen, gevoed onder meer door diepe depressies benoorden Schotland. In samenspel met het bekende Azorenhoog gedijt de (zuid)westcirculatie prima komende tijd. Sinds lange tijd kunnen we dan ook spreken van ronduit gematigd Hollands zomerweer met wind en regen. De woensdag pakte nog net even 'zomers' uit met maxima richting de 25 graden soms nog op de Eilanden. Later op donderdag passeerde een 'beslissend' koufront dat de overgang markeerde naar koel en bijna herfstachtig weer. De jas kan/moet zelfs weer aan op Flakkee dezer dagen. Onder de 15 graden soms tijdens buien met een vlagerige wind en dan zonder jas is niet bepaald aangenaam.

In het tijdpad vrijdagnamiddag tot en met begin volgende week hebben we te maken met een reeks buien. Bij een meest matige westenwind trekken regelmatig storingen over en langszij met enkele waterdragers. Vooral hogerop in de atmosfeer koelt het sterk af tot bijna nul graden op zo'n 1700 meter hoogte. De buien die dan vallen zouden zelfs onweer en hagel kunnen geven. In zo'n bui is het soms maar 14 graden. Buiten de buien om zijn er ook felle opklaringen en dan stijgt de temperatuur nog even naar 17-18 graden. Later in de periode zien we dan weer de bekende uitloper van het Azorenhoog die zich kan gaan uitstrekken tot over onze omgeving. De as van die ovaalvormige uitloper blijft eerst voornamelijk zuid van Nederland bivakkeren.

Daardoor krijgt de warme continentale lucht niet de kans om tot Zuid-Holland door te dringen. De reguliere dagtemperaturen blijven daardoor nog enigszins aan de bescheiden kant. Rond de maandwisseling en begin september lijkt de hoge druk toch weer de scepter te kunnen gaan zwaaien met gevolg beter weer. Vaak zie je dat het rustig nazomerweer is in de eerste week van september.