Op excursie met een nostalgische brandweerauto. Foto: Jan Baks
Op excursie met een nostalgische brandweerauto. Foto: Jan Baks Foto:

Kustdag Ouddorp voor Statencommissie
"Trap niet in de valkuilen van voorgaande jaren"

OUDDORP – De organisatie van de Kustdag Ouddorp voor leden en adviseurs van de Statencommissie Ruimte & Leefomgeving Provincie Zuid-Holland was bij OKRR (Ouddorp Kust Rust Ruimte) in samenwerking met de Groene Raad, de gemeente Goeree-Overflakkee en Natuurlijk Ouddorp zowel in uitvoering als in tijdsplanning perfect op de kaart gezet. Met als ultieme doelstelling handvatten aan te reiken aan de statencommissieleden die op 5 september besluiten nemen over de Strategische Agenda Kust. OKRR is een afdeling van NLGO en stelt zich als doel het beschermen van het landschap en de omliggende wateren.

Door Jaap Ruizeveld

Woensdag was het gekozen moment om de statenleden met fraaie filmimpressies van de natuur op de Kop van Goeree (Jan Baks), toelichtende presentaties over de stand van zaken in de toeristisch/recreatieve ontwikkeling en in een excursie naar de 'gevoelige locaties' daar te tonen hoe de vlag er bij hangt en wat er (ook politiek) nog in de pijplijn zit. Nee, het gesprek, het overleg was niet gericht om politiek te scoren. Wel om onderbouwd en zorgvuldig de bezorgdheid aan te geven over de verhoudingen natuur en recreatie. Er dient een ontwikkeling te zijn waarin beide elementen samen kunnen gaan. Waarbij uitvoering aan spelregels wordt gebonden en waar handhaving een meer prominente rol dient te krijgen.

Prioriteiten

Bij de ontvangst van het provinciaal gezelschap in de kantine van recreatiepark Het Oude Nieuwland in Ouddorp gaf De Groene Raad, na een welkomstwoord van Klaas van Heest, al direct de grote bezorgdheid aan over de huidige ontwikkelingen in de eilandelijke badplaats. "Wij willen een advies aanreiken daarbij wijzend op het snelle tempo waarin natuur en landbouwgronden in de afgelopen jaren zijn verdwenen. Wij signaleren dat er steeds een stukje van die waardevolle elementen wordt afgesnoept. De Groene Raad dringt aan op het hanteren van prioriteiten. Het opknappen van oude terreinen en recreatieparken. Dit kan leegstand voorkomen en vanuit die neergaande lijn ook de gevreesde verloedering", zei Kors Pijl.

Rol van gemeente

"Wij vragen aan de Provincie om met ons mee te denken. Welke conclusies kunnen wij trekken uit het nu in gang zijnde gebeuren en welke vervolgafspraken zijn er te maken om het proces zorgvuldig te blijven monitoren. Ouddorp heeft veel natuurkwaliteit die niet ten koste van grootschalige projectontwikkeling -door bouwactiviteit - verloren mag gaan. Grote spelers dienen niet de dienst uit te maken. Hier was, is en ligt de aanwijsbare rol van de gemeenteraad, stelde de Groene Raad. "Globaal vastgestelde bestemmingsplannen zijn met regels concreet te duiden en als die niet worden nageleefd, dus worden overtreden, dan kan en moet direct worden gehandhaafd (ingegrepen) merkten statenleden interrumperend op. De gemeente is voor die regierol verantwoordelijk en dat vereist een krachtig bestuur en aanpak".

Duidelijkheid

"De Provincie is duidelijk waar het gaat om permanente bewoning van recreatiehuizen. Dat wordt afgewezen. Bestemmingsplannen worden op het aspect ruimtelijke ordening uiterst serieus bekeken. Het gemeentebestuur, de politieke fracties, dienen geen onduidelijkheden bij ontwikkelingen te laten bestaan. De term globaal is om te zetten in definitief met alle regels daaraan toegevoegd. Uit individuele gesprekken tijdens de excursie bleek dat sommigen zich de "verbijstering" van Groene Raad, OKRR, Natuurmonumenten en verwante groeperingen over ontwikkelingen kunnen invoelen, maar zich gelijktijdig afvroegen waarom er niet eerder signalen op de politieke tafel zijn gelegd. Alleen afvragen hoe komt het nu dat het deze kant is opgegaan is geen sterk argument. Is het op dit moment voor een ieder duidelijk wat op grond van gemaakte concrete afspraken in de afgelopen jaren kan en mag en welke andere projecten nog een afgewogen- en afrondend besluit moeten krijgen?. Waar liggen nog onduidelijkheden? .Bijvoorbeeld over uitbreiding van aantallen camperplaatsen. Visies moeten omgezet worden in uitvoeringen op grond van heldere afspraken".

Individueel kritisch

De onderlinge contacten waren uitstekend woensdag op de Kustdag-meeting, maar de kritische reacties van de statenleden waren wel bijna algemeen. "Er moet geleerd worden van het verleden. Nogmaals een globaal aangenomen plan is nog niet concreet. Trap niet in valkuilen van voorafgaande jaren. Wees alert. Bedenk ook dat recreatie als ontwikkeling in totaliteit niet is tegen te houden. Het biedt een belangrijk en gewenst voorzieningenpakket en werkgelegenheid. Maar het moet ook passend zijn, logistiek verantwoord. Welke aantallen vindt men acceptabel op de lokale bevolking. Is de infrastructuur met parkeerfaciliteiten toereikend. Een complex onderwerp maar van bestuurders, van de gemeenteraad mag verwacht worden dat zij zich met kennis van zaken communiceren en in goed overleg met deskundige instellingen en organisaties in het veld tot juiste besluiten kunnen geraken". Aldus een samenvatting van individuele gesprekken met de statenleden op excursie. Zij beoordeelden de dag als boeiend, zinvol informatief en nuttig".

Ludiek

OKRR / Groene Raad had voor het bezoeken van de Ouddorpse kustlocaties voor een ludiek vervoermiddel gekozen. Met Kees van Poortvliet als chauffeur reed het gezelschap in een nostalgische brandweerwagen door Ouddorpse weggetjes en wegen. Besproken werd ter plaatse het plan Ouddorp-Oost, ontwikkeling nabij Fletcher-hotel, Landal Ouddorp-Duin, Hans Klijn (Natuurlijk Ouddorp) en raadslid Pijl (CDA) gaven basisinformatie. De Langeweg, boerderijcamping aan het begin van de Brouwersdam en De Punt-West. De politieke raadsfracties VVD, ChristenUnie, CDA, Vitale Kernen en aansluitend de PvdA, namen aan deze Kustdag deel. Rondleider Klaas van Heest had een goed gevoel over het verloop van de bijeenkomst. Het is wel duidelijk dat wij ons blijvend en gericht op de ontwikkelingen zullen moeten inzetten. "Reken maar dat wij dat zullen doen", voegde hij er aan toe.

De deelnemers aan de Kustdag namen een kijkje bij Strandresort Ouddorp Duin.