Afbeelding
Foto:

Back to basic met groene zeep en soda!

Heb je een hekel aan poetsen maar wil je toch graag een schoon en opgeruimd huis? Dan kun je grofweg twee dingen doen: je neemt een schoonmaakhulp of je leest het 'Grote Poetsboek' van Diet Groothuis.

Met flair en humor beschrijft de poetsgoeroe allerlei voetangels en klemmen die een schoon huis in de weg staan. Vroeger was het heel gewoon dat schoonmaaktips van moeder op dochter werden doorgegeven. Tegenwoordig is dit veel minder gemeengoed, ontdekte Diet. Met alle gevolgen van dien.

Wie in dit schoonmaakboek duikt zal regelmatig moeten (glim)lachen. Om de via internet aangeschafte w.c.borstel met tien (!) jaar garantie, een binnenste-buiten-truc om orde te brengen in een door de wasmachine chaotisch vastgeknoopt dekbedovertrek, en vuile borden schoon schuren met zand in de woestijn. Tussen luchtige zinnen en anekdotes door geeft Diet heel veel schoonmaakweetjes prijs, die zij op haar beurt weer meekreeg van haar (groot-)ouders.

Matras in de zon

Handige trucjes en duurzame tips zoals het gebruik van soda, schoonmaakazijn en groene zeep schelen sowieso een berg in de aanschafkosten van dure flessen allesreiniger. Het gebruik van chloor is absoluut niet nodig, weet Diet. Dit chemische goedje maakt de w.c. helemaal niet schoon maar ontsmet alleen en is dus is in het beste geval alleen nodig wanneer een gezinslid een besmettelijke ziekte onder de leden heeft. Daarbij is het gebruik van chloor erg belastend voor het milieu. De schrijfster is heel enthousiast over het gebruik van microvezeldoekjes, ook omdat je ze zonder schoonmaakmiddel prima kunt gebruiken.

Erg praktisch is de in het boek opgenomen jaarplanning. Wat moet elke dag, elke week, elke maand of elk kwartaal schoongemaakt? Was bijvoorbeeld de molton matrasbedekker om de drie maanden in de wasmachine op 60 graden. Neem elk halfjaar deuren en deurposten nat af en leg kussens vierentwintig uur in de vriezer. Reinig jaarlijks alle ventilatieroosters, klop gordijnen en vloerkleden en leg matrassen jaarlijks een dag in de zon.

Soda en schoonmaakazijn

Verder handige vlekkentips, denk aan het inzetten van het groene zeep en een nagelborsteltje als vlekkenhulp, een uitgebreide verklaring van wassymbolen en een lijst met luchtzuiverende planten. Deze kunnen chemische luchtverfrissers prima vervangen. Of gebruik eens etherische olie als natuurlijke luchtverfrisser.

Groene tegels? De beste tip in deze categorie komt van haar vader, aldus Diet. 'Schep scherp wit zand, ook wel metselzand genoemd, op de tegels. Boen het met een borstel of bezem weg.'

Ventileren is een van de belangrijkste onderdelen van de zorg voor je huis. We brengen de meeste tijd binnenshuis door en daarom is een goede ventilatie van groot belang. Veel huizen bevatten namelijk een hoge concentratie ongezonde stoffen. Hoe vaak moet je ventileren? Veel meer en veel langer dan de meeste mensen denken, zo blijkt het uit hoofdstuk 'Ventileren en luchten.'

De schrijfster geeft een duidelijk overzicht van benodigd poetsgerei en poetsmiddelen. Soda, groene zeep en schoonmaakazijn volstaan als schoonmaakmiddelen. Laat de wasmachine eens draaien op 90 graden met een handje soda in het zeepbakje. De leidingen zijn weer schoon en de machine ruikt weer fris. En schoonmaakazijn verwijdert lijm- en stickerresten!

Een ontzettend leuk en leerzaam poetsboek voor een scherpe prijs!

Het Grote Poetsboek
Snel en simpel een schoon + opgeruimd huis
Diet Groothuis
2016, Atlas Contact
304 blz., € 15,00
ISBN 9789045029405