Afbeelding
Foto:

Kinderen zoeken het uit tijdens Vakantie Bijbel Feest

MIDDELHARNIS - "Kijk dan, als het zout op de bodem zakt, komen er allemaal belletjes naar boven!" roept een jongetje dat meedoet aan het Vakantie Bijbel Feest 2018. Dit evenement op dinsdag 21 en woensdag 22 augustus, wordt georganiseerd door de Hervormde gemeenten van Middelharnis en Sommelsdijk. Op het Diekhuusplein staat een grote tafel waar twee 'professoren' (lange smoezelige jas, plofkapsel, gehavende bril) bezig zijn proefjes uit te leggen.

Tekst en foto's: Lars Jacobusse

Het thema van dit Vakantie Bijbel Feest is "zoek het uit". De kinderen zoeken samen uit wat het geloven in en volgen van Jezus betekent en veel activiteiten zijn op een creatieve manier gerelateerd aan het thema uitzoeken. Een eindje bij de proefjes vandaan liggen oude apparaten die uit elkaar mogen worden gehaald. Sommige kinderen zijn met fijne tangetjes minutieus bezig om apparaten schroefje voor schroefje uit elkaar te trekken. Anderen kiezen voor de minder subtiele variant en leven zich helemaal uit door flink te stampen en te springen tot een apparaat volledig uit elkaar ligt. In elk geval hebben ze grote lol, zo te zien. Binnen in het Diekhuus is een afdeling voor peuters en kleuters, een eindje verder zijn knutselruimtes voor grotere kinderen.

Eén van de organisatoren vertelt dat dit evenement ieder jaar een groot succes is: "gisteren waren er 210 kinderen, vandaag 190. Vanavond zijn er activiteiten voor tieners, we verwachten er rond de 70. Vorige jaren ging het om ongeveer dezelfde aantallen." Hij heeft wel een idee waar het succes vandaan komt: "Het is het einde van de vakantie en veel ouders vinden het wel lekker als de kinderen eens een dagje weg zijn." Hij schat dat het merendeel van de kinderen een kerkelijke achtergrond heeft, "maar als je naar de aanmeldlijsten kijkt, zie je er zeker ook veel kinderen van openbare scholen tussen staan. Dus het loopt hier allemaal door elkaar."

Inmiddels is het 12 uur en de kinderen gaan naar een zaal waar ze liedjes gaan zingen. Een paar jongetjes dralen nog wat terwijl een 'professor' uitlegt dat olie in water naar de bodem zakt als je er zout op strooit. Zodra het de bodem heeft bereikt stijgt de olie op in de vorm van belletjes. Als alle kinderen binnen zijn vertelt de 'professor' dat hij in het dagelijks leven verpleegkundige is. Zijn professionele demonstratie van het proefje komt over als die van een volleerde professor.

Afbeelding
Afbeelding