Afbeelding
Foto:

Boswachters zwemmen Haringvliet over

STELLENDAM - "Hé ik voelde net een hele grote vis tegen me aanzwemmen. Echt een enorm beest van wel drie meter. Kijk maar uit, straks zit 'ie onder de boot!" roept boswachter Jan de Roon. "Oh jij heet Jona de Roon zeker" reageert zijn collega Ted Sluijter. De teamspirit zit er in elk geval goed in. Samen met hun collega's Chantal van Burg en Angelique Aerts, hebben deze boswachters van Natuurmonumenten op dinsdag 21 augustus hun natuurlijke habitat verlaten. Dat doen ze vanwege een ambitieuze en onorthodoxe missie: een zwemestafette over het Haringvliet om de opening van de sluizen luister bij te zetten.

Tekst en foto: Lars Jacobusse

Boswachter Angelique vertelt dat dit water niet voor niets Haringvliet heet. "Tot vijftig jaar geleden zat hier haring, steur, zalm, van alles wat. En al die vissen moeten nu ongelooflijk veel moeite doen om de Nederlandse rivieren op te komen. Dat is straks verleden tijd." Angelique vertelt dat de inmiddels beroemde 'kier' in het Haringvliet bestaat uit twee of drie schuiven in de sluis die met enige regelmaat open zullen gaan. Het Haringvliet gaat zijn naam weer eer aandoen dus. En dat wordt vandaag op ludieke wijze gevierd. Hoe de boswachters precies op het idee kwamen om dit te gaan doen weten ze zelf ook niet meer. "We zaten te overleggen wat we konden doen en iemand, we weten niet meer wie, zei half voor de grap: laten we het Haringvliet oversteken. Uiteindelijk zijn we dat dus echt gaan doen!" zegt boswachter Ted met een grote grijns.

Boswachters blijven boswachters

Even na elven in de morgen duiken ze het water in. De vertrekplaats is het kleine strandje bij Restaurant Zoet of Zout in Stellendam, waarna de boswachters voorlangs de Haringvlietsluizen naar een strand aan de overkant zwemmen. Angelique is als eerste aan de beurt, de overige aanwezigen volgen de oversteek vanuit een bootje. Algauw is de zwemmende boswachter een heel eind uit de kant en binnen no-time is de boot al een paar honderd meter verder. En ja, boswachters blijven boswachters. "Ik lag in het water en boven me vlogen sterns, lepelaars en visdiefjes. En dan de weidsheid van het water met heel in de verte de overkant. Fantástisch!" zegt Angelique als ze aan boord is geklommen.

Boswachter Chantal noemt het water "heerlijk". Ook de 62-jarige Ted draait zijn hand niet om voor een flink stuk zwemmen. Geoefend heeft hij niet, wel zwemmen alle vier de boswachters af en toe als ze op vakantie zijn. Uiteindelijk gaat de estafette sneller dan verwacht en al vrij snel komt de overkant dichtbij. De boot dropt de aanwezige pers alvast op het strand en niet veel later rijzen de vier stoere boswachters op uit het water. Op het strand worden ze enthousiast onthaald. "Wow, we hebben het gewoon gedaan!" schatert boswachter Ted terwijl hij zich uitbundig op de knieën slaat, gadegeslagen door zeker vier camera's. Eén ding is zeker: de boswachters kunnen niet wachten tot de sluizen opengaan.