Met raad en daad

Onze grootste grondbezitter

Ik vraag mij af, wie er in ons land de grootste grootgrondeigenaar genoemd mag worden, de NV Nederlandse Spoorwegen met alle spoorlijnen en stationsemplacementen, of Arcadis?

Geen van beide. Volgens de NS bezit zij ongeveer 130.000 ha aan onroerende zaken, zoals de grond onder de 3.300 km spoorlijnen en stations plus emplacementen, werkplaatsen, opslagterreinen en kantoren. De vereniging Natuurmonumenten bezat volgens haar opgave meer dan 100.000 ha. De kroon spant Staatsbosbeheer met 265.000 ha aan bos, natuurreservaten en woeste grond. Arcadis (tot 1997 de Nederlandse Heidemaatschappij) richt zich nu meer op landbouwkundige projecten in de ontwikkelingslanden zoals havens en industrieterreinen, waterzuivering en riolering, en in eigen land op de aanleg van sportvelden en sporthallen, recreatiegebieden als parken en jachthavens, beplantingen langs wegen en gebouwen, alsmede elektronische informatieverwerking op het gebied van de infrastructuur, cultuur en openbaar nut. Arcadis richt zich dus meer op 't nuttig gebruik dan op grondbezit.

Deel III

Op welke datum is het kentekenbewijs deel III ingevoerd en afgeschaft? Heb je nu nog de kopie deel III nodig bij inruil c.q. verkoop?

Tot 1 juni 2004 was er een kentekenbewijs deel III. Dit kentekenbewijs was het eigendomsbewijs van de auto en de persoon die dit in bezit had werd dan ook geacht de eigenaar te zijn. Zonder kentekenbewijs deel III kon u het voertuig niet verkopen. U had deel III nodig om op het postkantoor het kentekenbewijs om te kunnen zetten naar de nieuwe eigenaar. Het kentekenbewijs deel III heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren.

Wie mag er in?

De dochter van een zuster van mij leeft in onmin met haar moeder. Nu vraag ik mij af of bij overlijden van mijn zuster de familie de woning van mijn zuster mag betreden o.a. om de begrafenis te regelen. Kan de toegang door de dochter geweigerd worden?

Vaak wordt een executeur aangewezen, dit is de persoon die de nalatenschap van de overledene moet regelen na het overlijden. Men is vrij om aan te wijzen wie men wel, het hoeft dus niet per se de dochter te zijn. Is er geen executeur aangewezen dan zal de dochter als enige erfgenaam (vooropgesteld dat er geen andere kinderen zijn) bevoegd zijn. De familie mag ziet zonder meer de woning betreden als de dochter dit niet wil. In dit geval zou het verstandig zijn om uw zuster aan te raden om een executeur aan te wijzen.

Babyroosjes

Mijn babyroosjes zijn uitgebloeid. Hoe moet ik ze verder behandelen?

Uitgebloeide bloemen knipt u af, zodat er geen bottels gevormd worden. Als de bloei voorbij is, worden zulke kamerplanten wel eens buiten gezet tot half oktober. Dan moeten ze naar binnen en is het tevens de tijd om ze te verpotten. Daarna zet u ze in een koele kamer die vorstvrij is, en geeft u heel matig water. In maart of april went u de babyroosjes langzaam aan wat hogere temperaturen en plaatst u ze in de warme kamer. Tegelijk wat plantenmest en meer water geven. U kunt ze dan opnieuw in bloei krijgen. Is het uw bedoeling ze in de tuin te zetten, dan moet u daarmee wachten tot half mei, omdat het gevaar voor nachtvorsten dan geweken is.