Wethouder Peter Feller feliciteerde mevrouw Akershoek met haar verjaardag. 
Wethouder Peter Feller feliciteerde mevrouw Akershoek met haar verjaardag.  Foto:

Mevrouw Akershoek viert honderdste verjaardag

OUDDORP - Mevrouw Akershoek-Meijer vierde afgelopen maandag haar honderdste verjaardag. Zij deed dit die dag samen met haar kinderen en wethouder Peter Feller die haar de felicitaties namens het gemeentebestuur overbracht.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Dat iemand een honderdste verjaardag mag vieren blijft een bijzonder moment. En dat was ook zo bij mevrouw Akkershoek-Meijer. In gezelschap van haar kinderen ontving ze de felicitaties vergezeld van bloemen van het gemeentebestuur, overgebracht door wethouder Peter Feller.
Mevrouw Akershoek mag op haar honderdste verjaardag nog een goede gezondheid vieren. Lichamelijk is ze wel moeilijk ter been en is haar gehoor niet wat het moet zijn, maar dat belet ze niet om als er gasten afscheid nemen mee te lopen naar de lift bij haar appartement in De Vliedberg en doorgaans wordt van deze gasten geen afscheid genomen zonder dat ze een pepermuntbal van haar mee krijgen. Van haar familie krijgen we te horen dat mevrouw Akershoek heel veel mensen bij naam kent en dat blijkt ook wel uit de vele kaarten en bloemstukken die haar kamer hebben gevuld.

Geschiedenis

Wie honderd jaar wordt heeft een lange geschiedenis en dan niet alleen op het persoonlijk vlak, maar ook in de maatschappij heeft mevrouw Akershoek veel zien veranderen. Geboren in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog, het meemaken van de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp zijn gebeurtenissen die niet veel mensen haar na kunnen vertellen. Daarnaast heeft ze natuurlijk ook Ouddorp zien veranderen van een rustig en stil landbouwdorp naar het drukke toeristenoord van heden. Waar ze overigens in haar luxe appartement op drie hoog in De Vliedberg ver boven is verheven.
Toch heeft ze niet altijd in deze luxe geleefd. Ze is afkomstig uit een gezin van tien kinderen dat 'aan de duunkant' woonde. Ze herinnert zich nog dat de weg naar 'het dorp' heel lang was. Als er boodschappen moesten worden gehaald of als de kinderen naar school moesten was dat altijd wel een tocht van een uur heen en een uur terug. Maar dat was natuurlijk zo bij de mensen die achter het 'duunhek' woonden. Ze vertelt verder dat haar vader de eerste fiets had in het westen van Ouddorp en hiermee werd de rijtijd naar het dorp aanzienlijk verkort.

Wonen

Kort na de oorlog - in 1946 - trouwde mevrouw Akershoek en ze kwam samen met haar man te wonen in een deel van een huis aan de Oudelandseweg. Inmiddels werden er ook kinderen geboren en werd het huis te klein. Daarna is het gezin verhuisd naar de Beatrixweg. De plaats waar ze altijd met heel veel plezier heeft gewoond, zo verzekert de eeuwelinge. Na de Beatrixweg heeft mevrouw Akershoek in de voormalige 'huisjes' bij De Vliedberg gewoond en nu woont ze al weer geruime tijd in een appartement van het zorgcentrum.
Haar man heeft lange tijd bij 'Droogdok' (Scheepswerf RDM) gewerkt. Hij moest dan heel vroeg van huis, met de boot naar Rotterdam en natuurlijk 's avonds weer laat thuis. Menselijk leed is mevrouw Akershoek niet bespaard gebleven. Zo is ze al bijna 32 jaar weduwe. Haar man overleed na een langdurige ziekte op 77-jarige leeftijd. Ook is ze een dochter, twee schoonzoons en een kleinzoon verloren. Morgen, zaterdag, hoopt mevrouw Akershoek samen met haar kinderen en bekenden haar honderdste verjaardag te vieren in het restaurant van De Vliedberg.