Beduidend koeler in het weekend

De toch al wel legendarische zomer van 2018 (de zomer die zowat begon in april..) zit nu in de hoogste versnelling en levert een paar bijzonder warme (tropische) dagen op richting dit weekend. Het hittekanon wordt volop in stelling gebracht en dat levert topmaxima op van regionaal ruim 36 graden tot en met vrijdag.
Op de Eilanden en omgeving is de 33-34 graden haalbaar gedurende enkele uren in de middag als de wind aflandig blijft tenminste. Steekt er een zwakke noorden - of westenwind op, koelt het tot 7 graden af.
Doordat de grond natuurlijk bijna is uitgedroogd kunnen de maxima nog wat hoger uitkomen. Immers hoeft er geen bodemvocht meer verdampt te worden (kost warmte) als de zon volop schijnt.
Het is bekend dat de (binnen)steden een apart microklimaat hebben en in zekere zin gaat dit ook op voor de wat grotere dorpen op dit eiland. Diegenen die aan de rand van het dorp wonen halen zo'n 33 graden op vrijdag bijvoorbeeld, maar midden in het centrum kan het dan met gemak meer dan 35 graden worden (in de schaduw). In de zon is het dan uiteraard nog een slordige 10 graden warmer.
Hetzelfde liedje voor wat betreft de nachtelijke uren. In de dichtstbebouwde zones is het tot wel 5 graden warmer dan aan de rand van de dorpen. Pas vanaf zaterdagochtend wordt het weer wat draaglijker buitenshuis, maar de warmte zal nog in veel huizen merkbaar zijn. Zondag is een aangename dag met zon.
Tot woensdag lag het julitemperatuurgemiddelde 'slechts' zo'n kleine 2 graden boven de normaal. Als we op 1 augustus de balans opmaken van juli verwacht ik dat we 3 graden boven de gangbare norm zijn uitgekomen. April en mei waren al 3 graden te warm, juni 2 en juli dus weer zo'n 3 graden. We beleven dus een uniek warm weerjaar tot nu toe.
In het weekend is het dus tijdelijk even aangenaam koeler met een buienkans tot zaterdagochtend, maar tijdens de komende week kan het hoogzomerse weer zich waarschijnlijk weer gewoon herstellen. Nieuwe impulsen van hoge druk dienen zich alweer aan voor de Benelux. Een echte weersomslag naar wisselvallige toestanden zit er dus niet in voorlopig.