Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Het effect van webshops op de omzet in de detailhandel is beperkt'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van de detailhandel? Hoe zien de trends van nu eruit? In Nederland, maar vooral op Goeree-Overflakkee. Niet onbelangrijk: op welke manier spelen ondernemers in op die ontwikkelingen en trends? Wat zouden ze nog meer of beter kunnen doen om de winkel toekomstbestendig te maken? Sytze Stins, manager bedrijven van Rabobank Het Haringvliet, is de aangewezen persoon om hier meer over te vertellen.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Wim van Vossen

Als we over trends in detailhandsland beginnen, komt als eerste woord 'online' op tafel. Bol.com, Zalando, Cool Blue – en ga zo maar door – zouden sterk teruglopende omzetten in 'echte' winkels en leeglopende winkelstraten op hun geweten hebben. Stins nuanceert dat: "Het komt allemaal door 'online', hoor je: de grote boosdoener. We moeten de invloed van webshops niet bagatelliseren, maar het effect op de totale omzet in de detailhandel is beperkt. 'Online' is lang niet de enige reden dat het minder gaat. Andere factoren spelen ook een rol: ken je je klant, speel je in op zijn of haar vraag, hoe is je persoonlijke service, is winkelen een belevenis in je zaak en in het gebied waar je gevestigd bent? De verwachtingen van de klant zijn de laatste tijd duidelijk anders geworden."

Toegevoegde waarde

De conclusie die de manager bedrijven daaruit trekt is dat detailhandelaren moeten vernieuwen om aan die verwachtingen te voldoen. "De traditionele ondernemer heeft zijn winkel altijd op een bepaalde manier gerund, en is daarmee succesvol geweest. Door veranderende klantbehoeftes en de economische crisis is een andere aanpak nodig. Het komt aan op ondernemerschap. De vraag of je toegevoegde waarde hebt is veel belangrijker geworden." Dan is het tijd om in te zoomen op Goeree-Overflakkee. "Het onderscheidende is dat ondernemers de regio en de klant doorgaans goed kennen. Binding creëren is op Goeree-Overflakkee gemakkelijker dan in een stad als Rotterdam. De basis is goed en er ligt een detailhandelsvisie van de FOGO en de gemeente. Nu is het nog zaak om van visie naar strategie en uitvoering te komen, samen met de ondernemers, de ondernemersverenigingen en de stakeholders."

Wees zichtbaar

Wat steeds terugkomt, of het nu in de Hoeksche Waard of op Goeree-Overflakkee is, is: wees zichtbaar, op Facebook, op je website. "Zorg ervoor dat je relevant bent", zegt Stins. "Hoe verleid je klanten? Dan moet je meer doen dan 's morgens de winkeldeur opendoen. Stem de openingstijden met elkaar af. Organiseer iets extra's, zoals je klanten uitnodigen om de collectie te komen bekijken voordat die in je winkel te koop is. Nogmaals: het gaat om de toegevoegde waarde. Wat doe je extra? En zorg voor goed personeel. Goed getrainde en aangestuurde medewerkers die topservice geven en kennis van zaken hebben, zijn heel belangrijk."

Stins voorspelt verder dat de online-verkoop zich verder zal ontwikkelen en dat branches die te weinig onderscheidend vermogen hebben daar nog meer last van zullen krijgen. Aan de andere kant zie je ook webwinkels die echte winkels openen. Denk aan Cool Blue en O'Moda. "In de vestigingen komen kwalitatief betere klanten", verklaart Sytze Stins het initiatief van digitale verkopers. "Honderd procent 'online', dat zullen we echt nooit bereiken. En tachtig procent ook niet."


De kernen op Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee zijn – van west naar oost – drie grotere winkelgebieden: Ouddorp, Middelharnis en Oude-Tonge. Daarnaast hebben de meeste andere kernen winkels voor de dagelijkse boodschappen. Sytze Stins loopt ze langs.

Ouddorp

"Ouddorp ligt in een prachtig gebied met een groeiende recreatie. Het winkelbestand sluit aan bij wat bewoners en recreanten willen, zeker in combinatie met de horeca. Een goede locatie, die ook in de toekomst prima rendabel is. Bedreigingen? Ik zeg liever: uitdagingen. In Ouddorp is dat: ga mee met trends en sluit aan bij behoeften."

Oude-Tonge

"Met wat Oude-Tonge nu aan winkels heeft te bieden, is er bestaansrecht voor Oostflakkee. Het is wel belangrijk dat de detailhandelaren samen optrekken, hun klanten kennen en deze weten te verleiden om te blijven komen. Aldi is hier een grote publiekstrekker, zoals de Action in Middelharnis. Als zo'n winkel vertrekt heeft dat wel consequenties."

Middelharnis

"Middelharnis heeft de centrumfunctie en het meest uitgebreide winkelaanbod. Maar omdat het centrum niet compact is maar langgerekt, is de detailhandel wel enigszins versnipperd. In mijn beleving heeft Middelharnis een upgrade nodig, bijvoorbeeld als het om de parkeerplaatsen en de looplijnen naar het centrum gaat. Zorg ervoor dat het er goed uitziet. Wat gebeurt er als er een winkel stopt? Het is toch wat kwetsbaar… Het winkelaanbod is wel mooi divers, maar je mist de horeca een beetje tussen de winkels. Even wat drinken of eten is plezierig als je aan het winkelen bent. Het zou goed zijn als de verbinding met het horecagebied rond de haven beter en logischer is. En vergeet de wifi niet."

Kleinere kernen

"Winkels in kleine kernen kunnen in stand blijven als de lokale gemeenschap er boodschappen blijft doen. Bied je kwaliteit, dan heb je over tien jaar ook nog klanten, maar ben je niet onderscheidend genoeg, dan houdt 't op. Bovengemiddelde kwaliteit trekt ook klanten uit de omgeving. Zaken die dat bieden houden hun bestaansrecht."