Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

De zelfstandige boekwinkel is terug

MIDDELHARNIS - Het rood van Bruna, wat je overal in Nederland ziet, is in Middelharnis ingeruild voor een andere kleur: warm groen. Het logo bestaat nu uit vier boekbanden: een dik boek dat de letter D vormt en drie dunnere die samen de E voorstellen. De letters staan voor Dekker & van Esbroek. De zelfstandige boek- en kantoorvakhandel is terug op d'n Diek.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Wim van Vossen

Jasper Dekker en Heleen van Esbroek runnen de zaak met hun namen sinds 1 januari 2018. Vóór die tijd waren ze er ook al acht jaar actief, als franchisenemer van Bruna. Een Bruna-contract duurt vijf jaar. Het liep af op 31 december 2017. "Wij dachten: we gaan het eens op een andere manier proberen, als Dekker & Van Esbroek. Onze zaak is nu een Blz.-winkel. Blz. is een inkoopcombinatie, een coöperatie. We kopen zelf in. Blz. geeft alleen een handreiking. Wil je een titel niet in je winkel, dan neem je die niet. Zo kunnen we nu veel beter inspelen op de lokale vraag. Van een boek over de Watersnood verkopen wij gerust zestig tot tachtig exemplaren… We hebben ook veel publiek voor thrillers en literatuur, naast schrijvers uit de regio."

Als Dekker & van Esbroek denken Jasper en Heleen een betere zichtbaarheid te creëren, de service te vergroten – bijvoorbeeld met Blz.-nieuwsbrieven, die zijn aan te vullen met lokaal nieuws – en meer beleving toe te voegen. Het werkt, want ze kregen sinds de naamsverandering veel complimenten, ook van klanten die de zaak langere tijd niet hadden bezocht. Zelf zijn ze blij niet meer te maken te hebben met de deels verplichte inkoop van vóór de verzelfstandiging.

"Het is een goede beslissing geweest om te veranderen", beamen Jasper en Heleen. "De slogan van Blz. is 'Iedere bladzijde z'n eigen verhaal'. Dat is ook de kracht van onze winkel. De ondersteuning vanuit Blz. is daarbij prettig. De toegevoegde waarde, dat zijn wij, met ons vakmanschap, onze kennis en klantgerichtheid én de website. Vergeet ook niet dat de winkel een sociale functie heeft. Op vrijdag en zaterdag is het hier regelmatig een echte ontmoetingsplek."

Belevening creëren

De grootste uitdaging voor de toekomst is volgens Jasper Dekker en Heleen van Esbroek de bezoekersaantallen in het winkelcentrum van Middelharnis op peil houden. "Je ziet die afnemen. De aantallen zijn historisch laag", zegt Dekker. "Om die trend om te buigen zal je als ondernemers meer moeten samenwerken. Bijvoorbeeld in de BIZ, maar ik denk ook aan een gemeenschappelijke website of een digitaal platform voor meerdere aanbieders. Een centraal afhaalpunt voor bestellingen via websites van winkels in het winkelcentrum is misschien ook een idee. Het is verder van belang om als ondernemers samen activiteiten te verzinnen en beleving te creëren."