Afbeelding
Foto:

Ik wist niet hoe moeilijk dit was!

Ds. A.T. Vergunst heeft bewust voor deze titel gekozen en probeert vanuit zijn persoonlijke ervaringen de lezer te delen wat rouw met een mens doet.

Treffend is ook de inzet op de cover van dit boekje: 'Rouwen is niet alleen tranen laten vloeien en wegvegen. Het rouwproces is eigenlijk een herordening van het leven waarin grote en onherstelbare verliezen zijn gekomen.

Rouw raakt jong en oud. De een sterft door kanker, de ander wordt plotseling uit dit leven weggenomen. Naast het ingrijpende verlies van dierbaren door de dood, kunnen we echter ook rouwen om het verliezen van gezondheid of een baan, om (seksuele) mishandeling, om een verhuizing, om een echtscheiding of de echtscheiding van onze ouders.

U begrijpt de rouwen niet beperkt blijft bij het verlies door de dood, maar dat een rouwproces veel meer omvat. Op een indringende, praktische manier laat ds. Vergunst zien hoe hij een en andere heeft ervaren. En zo is hij ook tot die titel gekomen: 'Ik wist niet hoe moeilijk dit was!'

Een citaat uit de inleiding (blz. 9):

In dit boek wil ik met u/jou delen welke worstelingen ik doormaak(te) in de reis die ik samen met mijn eerste vrouw Melanie – later zonder haar – gemaakt heb. In december 1993 bleek dat zij een hersentumor had. Na ongeveer twee jaar en twee maanden is zij op 29-jarige leeftijd door de Heere thuisgehaald en bleef ik achter met vijf jonge kinderen.

...Als predikant wist ik heus wel welke Bijbelteksten gepast en vertroostend zijn voor deze intens verdrietige situatie. Bijna wekelijks preekte ik over God, Die goed en genadig is en ook zo wijs en soeverein! Maar soms was het voor mij een geweldige worsteling om dat zelf ook echt te geloven. En zeker om rust in Hem te vinden...

Regelmatig stormde het vanbinnen. Bestaat God echt? Is het allemaal echt waar? God is goed, maar... waarom doet Hij ons zoveel pijn? Waarom neemt Hij een moeder weg uit een jong gezin en laat Hij een vader alleen achter? Is het eigenlijk wel echt waar wat ik zondag aan zondag preek? Toch liet de Heere me op zulke momenten niet alleen worstelen. Talloos vele keren tilde Hij me er weer bovenuit. Of door een regenboog, of door een schouwspel van de zonnestralen, of door op zulke momenten iemand te laten bellen en wijzen op de zorg en goedheid van de Heere. Maar... het meest werd ik vertroost door wat ik las in de Bijbel. Over deze worstelingen wil de schrijver met u nadenken.

Al de eerste kopjes van de inleiding geven veel stof tot nadenken: Helpende hand, eerste hulp, spreken of zwijgen. Wat zou het waardevol zijn als dit boekje antwoorden biedt op vragen als: 'Wat moet ik zeggen? Hoe begin ik een gesprek? Zou ik op dit moment beter kunnen zwijgen? Hoe beantwoord ik hen als ze vragen stellen of als ze hun verhaal vertellen? Tenslotte hoopt ds. Vergunst ook dat er een stukje herkenning en hulp geboden worden aan hen die worstelen met rouw. Het kan soms een opluchting zijn te weten dat je niet de enige bent die worstelt om verder te gaan!

Dit zeer waardevol werkje is verdeeld in drie hoofddelen:

Deel I: Gedachten over rouw:

Rouw, wat is rouwverwerking? De drie N's van rouwen, allerlei gevoelens, de vallei van rouw, diverse manieren van rouwverwerking.

Deel II: Handreikingen om hen die door rouw heen gaan te begeleiden of te ontmoeten

Wat te doen, luisteren of spreken, vragen stellen, wanneer op bezoek? Alleen of samen, oordeel niet! Verdriet groeit voordat het minder wordt, bijzondere dagen, clichés, het lichaam, de vergeten bedroefden, dagboek, supportgroep en conclusie. Gedicht: begrip na mijn verlies.

Deel III: Lessen uit Psalm 77

Asafs worsteling
Welke vier dingen kunnen we leren van deze worstelaar?

Het is verleidelijk om nog meer te citeren, maar wie met deze zaken worstelt doet er goed aan dit boek aan te schaffen, te lezen, nog eens te lezen en met anderen over deze zaken bij het licht van Gods Woord te onderzoeken. Het is de moeite meer dan waard. Van harte aanbevolen.

Wie de moeite wil nemen, kan op de site van de Haamstedeconferentie de lezing beluisteren die ds. Vergunst heeft gehouden. U zult veel terugvinden wat in dit boek beschreven is.

'Ik wist niet hoe moeilijk dit was!' Ontboezemingen van een rouwdragende man en vader, door ds. A. T. Vergunst. Een uitgave van De Banier, onder ISBN nr. 9.789.402.904.840; Prijs € 10,95.