Met raad en daad

Flakkeesche Bijbel

Er bestaat een Flakkeesche Bijbel. Met welk doel is deze uitgegeven en wie was de opdrachtgever? Waarin verschilt deze Bijbel van andere Bijbels? Door wie is de Bijbel gebruikt, kunt u er wat meer over vertellen?

De Flakkeesche Bijbel is uitgegeven in 1896 door de Flakkeesche boekdrukkerij en in de 19de eeuw gangbare taal overgezet naar de uitgave van de Staten-overzetting van 1657 door dr. A. Kuyper onder medewerking van H. Bavinck en F.L. Rutgers. De reden van deze Bijbeluitgave was o.a. de vrees dat 'het volk' vervreemd zou raken door de gebruikelijke gotische drukletters, bovendien was men van mening dat de gangbare vertalingen niet betrouwbaar waren. Wij citeren uit De Heraut van de Gereformeerde Kerken in Nederland van 8 september 1895 nr. 924: "Want, o, het scheen zoo makkelijk en zoo eenvoudig, die oude overzetting pasklaar voor onzen tijd te maken… Ook dan zou nog slordigheid aan goede correctie in den weg hebben kunnen staan. Ook de Bijbel van 1637 krioelde nog van drukfouten, en ook na 1652 waren de drukken nog allesbehalve zonder vlek of rimpel… Wat stond nu te doen, om de hierdoor voor ons volk verduisterde Staten-overzetting weer voor de kinderen onzes volks op te helderen?... De zaak was voor één man veel te omvangrijk, de te nemen beslissing vaak veel te moeielijk, het inzicht van één man veel te ondiep. En zoo is eerst door de gereede medewerking van de HH. Dr. Bavinck, Dr. Kuyper en Dr. Rutgers de onderneming mogelijk geworden… Daar nu Dr. Kuyper aan de Vrije Universiteit én over de Gereformeerde theologie én over de Nederlandsche taal- en letterkunde én over het Hebreeuwsch college geeft, ried men aan de Flakkeesche Drukkerij aan, even bij hem aan te kloppen. Zoo deed men, doch kreeg ten antwoord, dat dit werk voor één man veel te veel was, en ook dat één man niet in alles kon beslissen; dat hier hulp en raad van nog andere, kundige theologen, en evenzoo hulp en raad van taalkundige specialiteiten noodig was. Jarenlang is er toen aan gearbeid, en de Flakkeesche Drukkerij, het moet tot haar eere gezegd, heeft, naarmate het belang en de beteekenis van deze uitgave haar duidelijk werd, zich op lofwaardige wijze ingespannen, om deze uitgave in elk opzicht in schoon gewaad het licht te doen zien." Exemplaren van deze Bijbel zijn via het internet te koop bij www.boekwinkeltjes.nl.

Witte raven

Ik heb nooit in die spreekwoordelijke witte raaf geloofd, maar deze zomer zag ik een nagenoeg witte merel op enkele zwarte veren na en nu hipte er zowaar een witte mus door mijn tuin. Hoe kan dat?

Een witte mus is wel eens meer gesignaleerd. Volgens nauwkeurige waarnemingen zijn het geen volledige albino's, maar betreft het in beide gevallen een zgn. variant waarbij de normale kleur op vele plaatsen wel, maar elders weer niet ontbreekt. Dit partiële albinisme kan optreden doordat het pigment, dat in speciale lichaamscellen wordt geproduceerd en opgeslagen, en dat de huid en/of veren hun kleur moet geven, niet overal aanwezig is. Bij tal van vogels komen wel eens albino's voor, maar die zijn even zeldzaam als de witte olifant en raaf, terwijl er zoveel witte muizen, konijnen en paarden leven. De afwijking wordt veroorzaakt door het wegvallen van de grondfactor voor de kleur. Het aantal genen, die de normale kleur moeten bepalen, is dan in de minderheid of kan zich niet voldoende tot gelding brengen. De aanleg voor albinisme is recessief erfelijk, dus ze zal zich uitsluitend openbaren indien er geen andere erfelijke eigenschappen overheersen.

Kattekrab-les

Hoe kun je een kat leren een krabplank te gebruiken?

Bevestig die krabplank uit de dierenwinkel zodanig aan de muur, dat een volwassen kat languit staande met zijn voorpoten bijna de bovenrand kan bereiken. Besprenkel dan uitsluitend die bovenrand met slechts twee of drie druppeltjes valeriaan. Uw poes zal dan herhaaldelijk z'n best doen om dat deel naar zich toe te trekken. Zo staande gaat hij vanzelf zijn nagels scherpen om beter 'beet' te krijgen. Berg het flesje wel goed weg, anders gaan alle katten daar aan likken i.p.v. de krabplank op te zoeken.