De topzomer van 2018

De topzomer van 2018 gaat onverdroten voort en het wordt eerder warmer dan koeler komende tijd.
Toch zit het maandgemiddelde qua temperatuur op Flakkee en de omgeving slechts op 1 graad boven de gangbare julinorm. Dit heeft twee oorzaken. In de eerste plaats is het niet echt bijzonder warm overdag met bijvoorbeeld 30 tot 33 graden, maar blijft de dagtemperatuur veelal gematigd met waarden tussen de 25 en 28 graden. Ten tweede hebben we vaak ronduit frisse nachten gehad die het slapen niet heel onaangenaam maakten. Vorige week koelde het in Groningen zelfs even af tot 7 graden en dat is een ronduit koude julinacht. Inmiddels zijn die nachttemperaturen flink hoger en liggen ruim boven 15 graden straks. Afgelopen dinsdagnacht was het bij Den Helder zelfs nog 23 graden rond de klok van half een.

De komende dagen schijnt de zon volop en is het niet te warm met inderdaad regelmatig tot 26 graden.
Veel wind staat er niet en als die wel waait is het uit een richting noordoost tot noordwest met kracht 3.
Het strandweer aan de kusten is nagenoeg perfect met steeds die verkoelende wind vanaf zee.
Voortdurend wordt ons weerbeeld en in grote delen van Europa bepaald door de bekende uitlopers van het Azorenhoog aan wie wij deze formidabele maanden voor het grootste deel te danken hebben. Zo nu en dan probeert een storing vergezeld van enkele buien het voorbeeldige weerbeeld te verstieren, maar dat lukt amper. Vanaf vrijdag en zaterdag zou een buiengebiedje zich kunnen uitbreiden tot over Belgiƫ, maar de kans is niet bijster groot dat deze zone doorstoot naar het noorden. De heersende droogte gaat maar door en door en het aantal natuurbranden breidt zich helaas uit onder deze steppenachtige condities. Op dit moment zitten we al op dezelfde lijn qua droogte als het beruchte jaar 1976 en er is zelfs een kans dat we dat jaar passeren. De landbouw snakt naar een flinke slok water van minimaal zo'n 30-40 millimeter.
Laatste informatie is dat het gedurende volgende week weer warmer kan gaan worden met royaal 30 graden. Een eventueel omslagpunt naar een veel wisselvalliger fase zou zich rond 26 of 27 juli kunnen voordoen. Het is ook onvermijdelijk dat er een keer buien wel tot in Zuidwest-Nederland geraken zou je zeggen.