Afbeelding
Foto:

Geen inzameling van schoon taxussnoeisel

GOEREE-OVERFLAKKEE - Jaarlijks werd in deze zomerperiode (tot eind augustus) schoon taxussnoeisel van de Taxus Baccata hagen en struiken zorgvuldig ingezameld op gemeentelijke Milieustraten in het land. Zo ook op ons eiland in Middelharnis en Goedereede. Echter dit jaar heeft de Nederlandse Stichting Taxus voor Hoop die zich belangeloos inzet voor de strijd tegen kanker moeten besluiten de actie vooralsnog achterwege te laten.

Door Jaap Ruizeveld

Dat is een trieste ontwikkeling als men weet dat bijvoorbeeld in 2017 er inzamelingen plaatsvonden die goed waren voor het mogelijk maken van een zeer groot aantal (1766) chemokuren. In totaal is er landelijk over de jaren heen al 1.2 miljoen kilo snoeisel ingezameld en dat is omgerekend voldoende om bijna 10.000 chemokuren te kunnen uitvoeren.

Herkomst

Op de Milieustraat in Goedereede zijn de afgelopen week door trouwe particuliere eilandbewoners al zakken met schoon taxussnoeisel aangeboden. Omdat gemeentelijke berichtgeving over de jaarlijkse inzamelmogelijkheid tot nu toe uitbleef heeft onze krant de gemeente Goeree-Overflakkee om informatie gevraagd. Uit het antwoord blijkt dat de Stichting Taxus voor Hoop dit seizoen nog kon niet voldoen aan de sinds kort door de farmaceutische industrie gestelde certificatie-eis, dat de herkomst van het taxussnoeisel bekend moet zijn.

Baccatine

Daarom moest de stichting besluiten dit jaar geen inzameling van taxussnoeisel op gemeentelijke inzamelpunten te organiseren. Wel wordt nog onderhandeld met de farmaceutische industrie om een certificaat, maar dan per gemeente, te verkrijgen. De jonge scheuten van Taxus bevatten een belangrijke stof die door de farmaceutische industrie kan worden ingezet in de strijd tegen kanker. Deze stof, bekend onder de naam Baccatine, remt de deling van kankercellen en is daardoor een belangrijk onderdeel voor het maken van chemotherapie.