Aan de Secretarieweg in Dirksland moet volgens de Dorpsraad nog wel het een en ander worden aangepast.
Aan de Secretarieweg in Dirksland moet volgens de Dorpsraad nog wel het een en ander worden aangepast.

Onregelmatigheden en ongerief in Dirksland

DIRKSLAND – Aan het eind van de Voorstraat in Dirksland staat een verkeersbord 'einde blauwe zone'. Het bord staat wel verkeerd. Het zou 180 graden gedraaid moeten worden. En dit is nog maar één van de onregelmatigheden en minder gewenste situaties die de dorpsraad heeft vastgesteld tijdens de schouw in het dorp.

Door Kees van Rixoort

Veel ongerief is er ook aan de Secretarieweg, waar groenstrook en trottoir stuivertje zouden moeten wisselen en waar enkele bomen in de weg staan. De dorpsraad pleit voor een fatsoenlijk looppad. Een aanpassing van het trottoir op de Heul zou automobilisten meer moeten dwingen om niet de Secretarieweg in te slaan. Dat gebeurt nu min of meer automatisch, ook al is dat een verboden rijrichting.
De dorpsraad constateerde tijdens de schouw ook dat het straatwerk van de Voorstraat, de Ring, het Achterdorp en de Winterstraat "een puinhoop" is. Dit probleem is eerder gesignaleerd, al in 2015. De gemeente gaat er in 2019 wat aan doen.
Andere punten die tijdens de schouw naar voren kwamen zijn de bosjes op de hoek van de Geldersedijk en het Poldersweegje, grote hoeveelheden zwerfvuil in en rond de haven en overdadige rietgroei op de oever van de Boezem. Het houten hekje rond de oude begraafplaats van Dirksland is in slechte staat en zelfs deels verrot.
Hier en daar staan overbodige paaltjes in het dorp, bijvoorbeeld ter hoogte van de voormalige school De Inktvis. Bij de basisschool Prins Maurits zijn volgens de dorpsraad maatregelen nodig om het verkeer af te remmen. En wie weet kan er iets worden gedaan aan de uitrit van het ziekenhuis. Er schijnen automobilisten te zijn die denken dat ze voorrang hebben als ze door de slagboom zijn, en vervolgens direct de weg op schieten.
In het najaar herhaalt de dorpsraad de schouw met medewerkers van de gemeente.

MFC

Het plan van de dorpsraad om nabij de watertoren een multifunctioneel centrum (MFC) te realiseren heeft de aandacht van de gemeente. In plaats van diverse verouderde accommodaties in de dorpskern, waaronder de sporthal, het zwembad en het voetbalcomplex, zou zo'n centrum een goede investering voor Dirksland en de rest van het eiland zijn, is de mening van de dorpsraad. Een investering die bovendien redelijk snel terug te verdienen is, omdat er bouwgrond beschikbaar komt voor de verkoop en omdat de nieuwbouw duurzaam en energieneutraal zal zijn.
De gemeente gebruikt de situatie in Dirksland als pilot (proefproject) bij de ontwikkeling van een accommodatiebeleid voor alle kernen, zo werd duidelijk tijdens de vergadering van de dorpsraad op dinsdag 17 juli.