Afbeelding
Foto:

Jong en depressief

Dit lijkt een tegenstrijdigheid, maar de praktijk leert dat bijna vijf procent van alle jongeren tussen 12 en 20 jaar lijdt aan ernstige depressies of wel eens een depressie heeft gehad. Een rekensom leert dat 35.000 jongeren worstelen met zichzelf, of ernstig belemmerd zijn in hun dagelijks leven en geen uitzicht hebben op hun toekomst. Ze zijn wel jong, maar ook depressief. In zijn woord vooraf schrijft Joop Stolk dat hij deze groep jongeren door hun depressie heen wil helpen. En dan wel zorgvuldig en met heel ons hart. Tegelijk is dit boek een handreiking voor familieleden en andere betrokkenen, maar met name voor de ouders, want zij staan immers het dichtst bij hun depressieve zoon of dochter. Zij hebben een enorm zware taak en dat niet alleen omdat zij dagelijks met hen op trekken, maar het is ook nodig dat zij hen enigszins begrijpen. En wat het is om depressief te zijn op jonge leeftijd. Stolk heeft ook voor ogen depressies bij jongeren invoelbaar te maken, zodat ouders hen beter kunnen helpen.
Stolk heeft al meerdere publicaties op dit terrein geschreven, maar dit boek is primair pedagogisch: hij zoekt naar antwoorden op de vraag wat depressieve pubers en jongeren nodig hebben op een leeftijd waarop zij nog volop in ontwikkeling zijn in een jarenlang proces van toegroeien naar het volwassen worden.
Een tweede kenmerk van deze uitgave is, dat het geschreven is voor ouders in christelijke gezinnen.
Waar heeft de schrijver zijn gegevens aan ontleend?
Aan gesprekken met pubers en jongeren, aan literatuur en ook zijn eigen ervaring met depressies. Ook de praktijkvoorbeelden zijn gebaseerd op de contacten met pubers en jongeren. In verband met de privacy zijn alle namen veranderd en de ervaringen van verschillende jongeren met elkaar verbonden. Het mooie van het weergave van deze ervaringen is, dat dr. Stolk ze in verhaalvorm heeft weergegeven, dus geen klinische registratie van feiten en gebeurtenissen. Dit doet aan het waarheidsgetrouwe gehalte niets af.
Hoofdstuk 1 geeft een definitie van depressie en een aantal cijfers, als ook de ernst van een depressie.
Hoofdstuk 2 gaat over de belangrijkste signalen en de samenhang van een en ander; ook moeten we het serieus nemen.
In het derde hoofdstuk wordt het ontstaan van een depressie onder de loep genomen met een aantal factoren die een rol kunnen spelen.
Begrijpen wat het betekent depressief te zijn komt in hoofdstuk 4 naar voren.
Waar opgelet moet worden of onze zoon of dochter echt depressief is, treffen we aan in het vijfde hoofdstuk.
Hoe kunnen ouders praktisch helpen bij hun zoon of dochter? Hoofdstuk 6.
Ouders kunnen ook als partners in de professionele hulpverlening participeren: hoofdstuk 7
Een ingrijpend hoofdstuk is het achtste: depressie en zelfdoding.
Op de vraag of je een depressie kunt voorkomen, gaat hoofdstuk 9 in.
Een hele reeks van literatuur treffen we aan op de pagina's 140 en 141.
Adressen van hulpverleningsinstellingen kunt u vinden op pagina 142.

Wie is de auteur?

Dr. J. Stolk was tot zijn pensionering als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Orthopedagogiek van de Vrije Universiteit te Amsterdam Zijn onderzoek richtte zich op hechtingsproblemen van kinderen met ernstige verstandelijke beperkingen en op de zinervaring van de ouders van deze kinderen. Samen met zijn vrouw heeft hij twee zoons en schoondochters en zes kleinkinderen van één tot dertien jaar.

Perspectief bieden

De beste manier om pubers en jongeren te beschermen tegen depressiviteit is hun een evenwichtige, christelijke opvoeding geven. Dat omvat een leven met perspectief, zelfs over de grenzen van de dood heen. Christus zegt dat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is. Wie dat leert geloven, krijgt niet gegarandeerd een zorgeloos leven, maar wel een perspectief in zijn leven, een oriëntatie op God, op Zijn genade, op Zijn leefregels voor het leven. Daar ligt tegelijkertijd het verschil met een leven buiten God, dat in onze tijd zichtbaar tot zo veel ellende leidt…
Natuurlijk treffen we dat ook aan onder jongeren uit christelijke gezinnen. Daar ligt dan ook niet het wezenlijke verschil. Het verschil ligt in de Goddelijke persoon van Jezus Christus, Die Zijn leven gaf om mensen te redden. Zijn aanbod van genade voor zondaren is van wezenlijk belang voor depressieve pubers en jongeren én hun ouders. Dat levensperspectief aan je kinderen meegeven, is dan ook het summum van pedagogische hygiëne.

Dr. Joop Stolk, Jong en depressief, onder ISBN nr. 9.789.402.904.444, prijs € 14,95, een uitgave van De Banier.