Afbeelding
Foto:

Het land en de zee vanuit de lucht

NIEUWE-TONGE - Afgelopen zaterdag koos - onder grote belangstelling - vanaf een grasveld bij Nieuwe-Tonge een luchtballon het luchtruim.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Bij de rommelmarkt van de Hervormde Kerk werden enkele plaatsen voor de vaart verloot, terwijl er later nog tickets gekocht konden worden. Hiervoor was grote interesse. Waar het in eerste instantie de bedoeling was dat er een paar man mee zouden gaan, werden dit er uiteindelijk twintig. Deze werden in vier compartimenten van ieder vijf man verdeeld en stegen - na wat vertraging - om half negen op, onder toeziend oog van toegestroomde toeschouwers. Op het veld bij Geusjes Stee stonden enkele tientallen mensen, terwijl de Hanendijk aan één kant vol stond met geparkeerde auto's. Voor de verkeersveiligheid niet altijd even handig, maar het zicht op het grote, rode gevaarte was voortreffelijk.
De luchtballonvaart had eigenlijk eerder moeten plaatsvinden, maar dit kon niet doorgaan vanwege de weersomstandigheden. Daarover was dit keer niets te klagen: een strakblauwe lucht en een matige wind. Door die wind was het nog spannend waar de luchtballon zou landen, maar uiteindelijk eindigde deze na ongeveer een uur veilig in Colijnsplaat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding