Met raad en daad

Hoe liggen wij?

Ik vraag mij af waarom Nederland op oude landkaarten altijd 'liggend' wordt uitgebeeld.

Vaak heeft dit te maken - om een voorbeeld te noemen - door het belang dat toentertijd aan de scheepvaart werd gehecht. En omdat het in die tijd niet vanzelf sprak dat het noorden bovenaan moest staan, heeft de tekenaar voor een goed overzicht zijn kaart in de breedte getekend, zodat de kustlijn goed uitkwam. Van de Romeinen zijn kaarten bekend waarop de wegen van Rome uit zuiver horizontaal naar oost en west liepen, alhoewel 'de laars' van Italië een schuine stand had. Een kaart van het Nabije Oosten geeft Jeruzalem de ereplaats in het midden met het Oosten en het Paradijs aan de bovenkant van de tekening, d.w.z. dat de 'oriëntering' op het oosten is. Een plattegrond met alle straten en grachten van Amsterdam tot en met de Singel als vestinggordel, heeft de noordzijde van de stad met het IJ en de haven aan de onderkant liggen. Zo gaven vele tekenaars hun eigen visie op een plaats of landstreek. Pas toe de gedrukte atlassen verschenen, maakte men een bewuste keuze voor het noorden aan de bovenkant van de kaarten. Ondertussen is het wel regel geworden dat de bovenzijde van een landkaart de noordzijde aangeeft, alhoewel ook wel het noordwesten of noordoosten in aanmerking komt indien het betrokken gebiedsdeel 'scheef' op het papier zou komen te staan.

Hart (van) slag

Een specialist schreef mij na hartonderzoek Kinidinedurettes voor. Wat voor hartkwaal heb ik dan?

Dan hebt u waarschijnlijk geen hartkwaal. Kinidine wordt vaker voorgeschreven als er eens een enkele onregelmatige slag werd beluisterd, maar die kan ook zijn veroorzaakt door een beweging van het middenrif, of een stof die toevallig door uw gal, uw lever of een ander orgaan in uw bloed werd gebracht. Dat moet een internist uitmaken. Het woord durette slaat op de omhulling van de werkzame stof. Het betreft dan een huls die ineens moet worden ingeslikt, maar die - onder invloed van het maagzuur - het medicijn geleidelijk doet afscheiden, zodat het hart zo lang mogelijk door de kinidine wordt gestimuleerd. Die omhulling wordt later onverteerd en ongemerkt geloosd.

Slagroom van slag

Telkens als ik slagroom geklopt heb, is ze binnen een paar dagen zuur. Anderen doen er wel een paar weken mee. Hoe kan dat?

U schrijft ons, dat u na het kloppen proeft of ze wel goed van smaak is, maar dat proeven gebeurt met de vinger en daar zit 'm de kneep. Aan elke vinger kleven bacteriën en daar zich vaak gemene rakkers bij, die heel snel de gevoelige melkspijzen kunnen besmetten, maar u ook een voedselvergiftiging kunnen bezorgen. Gebruik dus telkens schone lepels als u van spijs of drank wilt proeven. En leer dat ook aan uw kinderen!

Hanggeranium overhouden

Al is het bijna hartje zomer, toch wil ik u vragen hoe ik het beste mijn hanggeraniums kan laten overwinteren.

Deze pelargoniums (zoals de officiële naam luidt) kunt u gewoon terugsnoeien en binnen op een koele plaats zetten, zodat ze vorstvrij de winter kunnen doorkomen. Voorkom wel uitdroging, maar geef ze verder geen water. Ze mogen wel in 't licht staan. In het voorjaar lopen de stengels vanzelf weer uit en dan kunt u beginnen met normaal water geven. Als in mei de laatste nachtvorst voorbij is, kunt u de pelargoniums weer buiten ophangen.