Trump

De Verenigde Staten hebben een opmerkelijke president gekozen. Afgelopen week was Trump in Europa en had hij een gesprek met Poetin. In de Europese media wordt Trump regelmatig weggezet als een of andere halve dwaas die niet goed weet waar hij mee bezig is. Dit geluid wordt, denk ik, vooral gevoed door CNN, een Amerikaanse nieuwssite die niets van Trump moet hebben. In ieder geval is de beeldvorming van de president niet bepaald positief. En vanzelf, er zijn dingen waar je grote vraagtekens bij kunt zetten. Zijn huwelijksleven is bepaald niet voorbeeldig. Maar is nu alles wat hij doet onzin? Daar valt nog wel het een en ander over te zeggen.

In de eerste plaats is Trump geen domme man. Om gekozen te worden tot president van de USA moet je heel wat in je mars hebben. Trump heeft bewezen dat hij dit heeft. Tactiek, slimheid en handigheid kan hem niet worden ontzegd. Hij weet de enorme betekenis van Amerika in de huidige wereld in ieder geval duidelijk voor het voetlicht te brengen. Een paar voorbeelden mogen dit duidelijk maken. Er zijn reeds jaren problemen met de handel met China. Er werd wel over geklaagd, maar nooit iets aan gedaan. De huidige handelsoorlog heeft als doel om China weer gewoon te laten doen. Er moet eerlijke handel komen en daarin heeft Trump het grootste gelijk van de wereld. Het is laakbaar dat vorige presidenten er gewoon amper wat aan hebben gedaan. Een ander punt is de krijgsmacht in Europese landen. Reeds jarenlang profiteren wij van de aanwezigheid en beschikbaarheid van Amerikaanse soldaten in Europa. Daar moeten ook grote bedragen voor worden betaald. Het is een feit dat Europese landen veel te weinig uitgeven aan defensie. Reeds een en ander maal is dat door Amerika duidelijk gemaakt. Maar het leverde niet veel op. Trump is er de man niet naar om het daar maar bij te laten. Hij zegt klip en klaar dat er meer geld bij moet. Het is eigenlijk een diepe schande dat Europese leiders het zover hebben laten komen. Het probleem ligt niet bij Amerika, maar bij de Europese landen die te weinig betalen. En het is goed dat dit eens duidelijk wordt gezegd.

In de tweede plaats heeft Trump vooral een binnenlandse agenda. Kijk, de achterliggende jaren werd Amerika bestuurd door Obama en zijn omgeving, waarin mevr. Clinton een belangrijke plaats innam. Er is in de achterliggende tien jaar heel wat van het oude Amerika verloren gegaan. De invoering van Obamacare is er een voorbeeld van. Het is op dit punt dat Trump weer gas wil terugnemen. Dat gaat deels via de politiek en deels via de rechterlijke macht. Er worden conservatieve rechters benoemd. Het gaat met veel mediageweld, maar Trump realiseert daarmee wel een hoogste rechtscollege wat in de komende jaren behoudend van aard is. Velen vinden dat verwerpelijk, maar wat is er tegen om terughoudend te zijn bij allerlei nieuwe dingen? Laten we hopen dat de komende tijd er een aantal belangrijke ontwikkelingen in gang zullen worden gezet, bijvoorbeeld rond de abortuspraktijk ik de westerse wereld. Het is opmerkelijk dat juist iemand als Trump hier een belangrijk aandeel in heeft.

Tenslotte is er nog een derde element. In Amerika zijn er voortdurend verkiezingen. Ook dit najaar wordt er weer gestemd over zetels in het parlement. De campagne hiervoor gaat jaar in jaar uit door. Alles wat Trump doet en zegt heeft ook een relatie met de mensen die in Amerika gaan stemmen. Het maakt niet zoveel uit wat Europese burgers allemaal vinden. Dat zijn niet de mensen die Trump aan de macht helpen. Het zijn de gewone Amerikanen die voor of tegen Trump stemmen. En die mensen zien graag een land waarin het goed gaat en de president de dingen bij de naam noemt. We kunnen ze geen ongelijk geven.

Ds. W. Visscher