Raadssteun voor Respijthuis

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raadsfractie CDA, indiener Tea Both, mede ondertekend door SGP (Van Dam) en Tuk (CU), diende donderdagavond een motie in bij de Kadernota 2019 om te onderzoeken of er behoefte bestaat en of er mogelijkheden zijn om op het eiland een Respijthuis te realiseren.

Door Jaap Ruizeveld

Dit naar aanleiding van het feit dat inwoners met een hulpvraag (verzorging, begeleiding en verpleging) steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor wordt steeds vaker een beroep gedaan op mantelzorgers, die met deze aanvragen overbelast kunnen geraken.
Omdat op het eiland nog geen respijthuis aanwezig is en landelijke signalen aangeven dat diverse respijthuizen naar tevredenheid functioneren, wilden de indieners van de motie het college vragen onderzoekstappen te ondernemen. De raad nam de motie unaniem over, hoewel portefeuillehouder Bruggeman aangaf een onderzoek overbodig te vinden. Het staat als onderwerp in het coalitieakkoord en komt dus aan de orde. Maar de extra toelichting van Tea Both leerde dat de indieners in 2019 al resultaten wensten en dus urgentie benadrukten.