Ruim 1.1 miljoen aanvullend krediet voor aanpak van Fort Prins Frederik

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor beheer, onderhoud en exploitatie van het Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat, moest de gemeenteraad donderdagavond pal voor het zomerreces nog flink in de buidel tasten. Ook is er meer budget nodig voor de afwaardering van de grondaankopen op de vestingwal en voor een aanvullende coulanceregeling voor zes percelen op de vestingvoet. De volle omvang van het project wordt werkende-weg steeds duidelijker . Beslispunten die 1.135.200 euro omvatten en die ten laste van de algemene reserve moeten worden gebracht. Daarvoor was vaststelling van een begrotingswijziging nodig.

Door Jaap Ruizeveld

Het voorstel werd uiteindelijk door een raadsmeerderheid (met tegenstem van fractie EVV) akkoord verklaard. Maar daaraan voorafgaand dreigde een conflict omtrent het moment van besluitvorming. Aan de ene kant was er de druk om deze avond te beslissen en het project niet zeven weken te laten liggen tot na het zomerreces. Anderzijds gaf Van der Meer (EVV) aan dat hij een informatief document (GS) miste dat bij het raadsvoorstel had moeten worden gevoegd. Hij wilde dat nog bestuderen alvorens te besluiten. De overige raadsfracties en via voorzitter Grootenboer het college vonden vertraging niet verantwoord. Alleen bestuderen is geen valide argument om een besluit uit te stellen. Even werd het hard gespeeld, maar de stemming kwam er toch. De gevraagde kredieten werden verstrekt.

Persoonlijk

Als inspreker had mevrouw Dijkhuizen uit Ooltgensplaat zich aangemeld. Zij gaf aan dat er een persoonlijk drama is voor 6 eigenaren van een stuk grond met een chalet of zelfgebouwde recreatiewoning. Wat betreft de gemeentelijke informatie in dit heikele dossier, had het college (omdat woorden alleen vaak niet voldoende zijn) recent raadsleden uitgenodigd om een kijkje te komen te nemen en de stand van zaken bij de gemeentelijke aanpak te aanschouwen. Dit werd als zeer nuttig, verhelderend en zinvol beschouwd. Fracties gaven aan te hebben gezien dat het de goede kant op gaat en dat de rust is teruggekeerd. Het team dat werkt op het Fort en wethouder Markwat kregen support voor de uitgevoerde activiteiten. Onder voorgaande eigenaren van het Fort is veel achterstallig onderhoud ontstaan. Na de daadwerkelijke eigendomsoverdracht in februari van dit jaar ontstaat steeds meer zicht op de kosten en daarvoor is aanvullend krediet nodig. Er was voor onvoorziene kosten 270.000 euro geoormerkt, maar dat is bij lange na niet toereikend.

Historisch onderdeel

Vanuit de Gemeentewet is aankoop van grond een bevoegdheid van het college. B. en w. willen echter dat de raad niet alleen zicht heeft op de kosten, maar ook daar expliciet mee instemt. Naast aankoop van de eigendommen van Fort Prins Frederik, bv nam de gemeente ook een aantal opstallen over. Dat betrof chalets en stacaravans in vaak slechte staat. Inmiddels zijn de ergste bouwvallen verwijderd. Ook de historische onderdelen van het fort worden de komende tijd aangepakt. Met het raadsbesluit van december 2017 is een budget beschikbaar gesteld voor restauratie van de geschutstoren.

Subsidies

De provincie Zuid-Holland draagt hieraan bij via een subsidie vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Vanuit dezelfde subsidieregeling verleent de provincie een bijdrage in de kosten van reconstructie van de oorspronkelijke toegangsbrug, aan de oostzijde van het fort. Deze wordt hersteld in de vorm van een fiets-/voetgangersbrug en verbindt het aanwezige fietspad (onderdeel van het regionaal fietspadennetwerk) met het fort. De vereiste vergunningen voor restauratie van de geschutstoren en reconstructie van de fiets-/voetgangersbrug zijn verleend. Hiermee kan het al uit 2012 daterende plan worden uitgevoerd.