Kans op weersverandering volgende week

Gedurende het einde van deze week is er weer vertrouwd veel zon aan zee bij een aangenaam briesje uit noord tot noordoost. Het strandweer is uiteraard ook weer uit de kunst. Tot maandagmiddag blijft dat zo. De zon maakt zo'n twaalf tot veertien uren per dag en daarbij wordt 't opnieuw warm. Nagenoeg ideaal.

Een kenmerk van topzomers (daar mogen we ook nu inmiddels wel van spreken) is onder andere de vrij gelijkmatige warmteverdeling die er doorgaans is. In de voornamelijk instabiele zomers van de afgelopen jaren zagen we regelmatig dat het binnen enkele dagen zeer warm werd waarbij het kwik doorschoot naar wel 35 graden. Onweer maakte dan snel een einde aan het kortstondige warmteregime. Momenteel zien we dat een langdurige periode met middagwaarden tussen de 25 en 30 graden het geheel een stabieler karakter geeft. Maar vlot doorstijgen naar de 28-30 graden wordt lastig op Flakkee tijdens het weekend.

De kans dat ook juli 2018, net als de maanden april, mei en juni een zeer warme maand wordt is erg groot. Op dit moment zitten we zo'n twee graden boven de temperatuurnorm en naar gelang de weersontwikkelingen gedurende de tweede maandhelft, zou juli eventueel op wel 4 graden te warm kunnen gaan uitkomen. Er zijn nu nog geen aanwijzingen dat er nog een serieuze hittegolf zit aan te komen, maar er zijn wel indicaties dat de wisselvalligheid er flink in kan komen, vooral aan 't begin van de nieuwe week.

We naderen ook St. Margriet (20 juli). Die twintigste juli wordt vaak als een belangrijk zomerkeerpunt gezien in de weerkunde/kalenderklimatologie. Vooral na zondag zien we dat de oceaandepressies zich een beetje warm gaan draaien in de regio IJsland. Buiengebieden gaan op 16 juli al een eerste 'regenoffensiefje' geven in Zuidwest-Nederland, dus wellicht ligt het omkeerpunt naar onstabieler weer al rond half juli?

Volgende week weten we veel meer of die weersverandering zich dan ook echt netjes heeft voltrokken. We leven nog steeds in Nederland en ontegenzeggelijk moet de extreme droogte van dit moment een keer worden gecompenseerd zou je zeggen. Men snakt naar regen van betekenis en dan vooral de landbouwsector. Momenteel zitten we met een droogtesituatie die al veel weg heeft van die uit het beruchte jaar 1976.