Afbeelding
Foto:

Ger. Gem. Melissant weer in gebruik na renovatie

MELISSANT - Woensdagavond 11 juli was de heringebruikname van de Gereformeerde Gemeente, waar na een grote renovatie voor het eerst weer een eredienst werd gehouden. Namens de kerkenraad worden gemeente, buurgemeenten en belangstellenden hartelijk welkom geheten.

Tekst: Erwin Guijt, foto's: Adri van der Laan

Vanuit de bouwcommissie neemt Johan Grootenboer het woord. Hij schetst het in totaal drie jaar en vier maanden durende verbouwproces. Daarnaast blikt hij ook in dankbaarheid terug op de achterliggende periode. "Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van 2015 werd de wens geuit om de kerk een flinke opknapbeurt te geven. De kerkenraad stemde in met de ingrijpende vernieuwing. De uitkomsten van het onderzoek naar onder andere de kosten werd op 6 januari 2016 gepresenteerd aan de gemeente. In maart dat jaar werd er een informatieavond belegd over de tot dan toe verrichte werkzaamheden.''

Houten vloer

Dan gaat het snel. Tekeningen en bestek worden uitgewerkt. Bouwbedrijf M. Van der Veer wordt benaderd om een offerte te maken. Op de dinsdag na Pasen starten de renovatiewerkzaamheden. De oude banken worden afgevoerd, de houten vloer uitgebroken en het zand voor de betonvloer wordt aangebracht. Door de vele vrijwilligers wordt veel werk verzet, wat zorgt voor een voorsprong op de planning. Met name de jongeren van de gemeente steken flink de handen uit de mouwen. Daarna gaat ook Bouwbedrijf Van der Veer met dezelfde voortvarendheid aan de slag. Nadat zij klaar zijn is er een scala aan werkzaamheden die nog moesten gebeuren. "De laatste hand is er vanmorgen nog aan gelegd.''

Er volgt een woord van dank aan de vele betrokkenen en vrijwilligers. "De slogan van Bouwbedrijf Van der Veer gaat over degelijk werk. Dit is volledig waargemaakt.'' Meubelmakerij W. Brand uit Punthorst wordt bedankt voor het compleet nieuwe interieur dat zij verzorgd hebben. Ook verschillende jongeren worden specifiek bedankt voor hun werkzaamheden, variërend van kleuradvies tot het aanleggen van verlichting. Grootenboer: "Iemand zei tegen me, van buiten is er eigenlijk weinig veranderd, maar van binnen is alles nieuw. Dat zette me aan het denken. Al het oude uit dit gebouw is weggenomen. Ken je dat ook in jouw leven, jongere? Is door wedergeboorte ook jouw hart vernieuwd?

Eensgezind

Ook namens de kerkenraad wordt er een korte toespraak gehouden. "Op het orgel na is eigenlijk alles van binnen vernieuwd. Toch is er iets wat niet veranderd is en wat ook niet veranderen zal: Gods Woord. Zijn Woord houdt stand in eeuwigheid. Daarnaast is er nog iets wat niet veranderd is. De woorden die boven de preekstoel staan: Eben Haëzer. Letterlijk: steen van de hulp. Deze tekst staat al 63 jaar op de kansel. Laten we God de eer geven van waar we nu staan. Ook als er vragen boven komen. Zoals: zullen we ons bestaansrecht behouden? Zullen we in de toekomst niet nog kleiner worden? De toekomst weten we nog niet, maar deze kunnen we in vertrouwen in Gods hand leggen. Dat is ook de ervaring van de afgelopen maanden. Het verliep voorspoedig en eensgezind.'' In het bijzonder bedankt de spreker ook de vrouwen van de leden van de bouwcommissie, die hun mannen zo vaak hebben moeten afstaan.

Ds. K. Boeder houdt zijn preek over Psalm 27 vers 4. Het thema van de dienst is Davids begeren naar het huis des Heren. Dit valt uiteen in drie punten: om er te wonen, om er te aanschouwen en om er te onderzoeken. David wilde graag naar het huis van de Heere. Hij wist wie hijzelf was en wie God was. Als de eredienst plaatsvond heeft David daar mogen aanschouwen hoe groot God is. Aanschouwen gaat dieper dan zien, wat ook oppervlakkig kan zijn. Aanschouwen wil zeggen: het met aandacht bestuderen. Als slotzang wordt de toepasselijke psalm 116 vers 10 gezongen: Ik zal Uw naam met dank erkentenis/ Verheffen, U al mijn geloften brengen;/ 'k Zal liefd' en lof voor U ten offer mengen,/ In 't heiligdom, waar 't volk vergaderd is.

Afbeelding
Afbeelding