Afbeelding
Foto:

Wanhopig verlangen naar regen

Tijdens de crisisjaren van de vorige eeuw werd Oklahoma geteisterd door stofstormen. Grote droogte en verkeerd grondgebruik leidden tot de beruchte Dustbowl, waarbij met name in de jaren 1934 en 1936 grote hoeveelheden vruchtbare aarde met een allesvernietigende kracht werden weggeblazen. Dit leidde tot een massale uittocht van boeren, die de staat verlieten en naar het westen trokken.

De vijftienjarige Birdie woont met haar ouders en haar astmatische broertje Fred in een eenvoudig boerderijtje. De familie weet het hoofd nauwelijks boven water te houden - de gewassen staan te verdrogen op het land. Vader Samuel verlangt wanhopig naar regen. Hij droomt 's nachts over het opengaan van de hemelsluizen en is overtuigd van zijn roeping om een ark te bouwen, zodat zijn gezin veilig zal zijn als de stortvloed komt. De achtjarige Fred kan niet praten, maar is een scherp observator. Hij hoort en ziet veel en weet dat zijn moeder en zus geheimen hebben voor elkaar en voor Samuel. Alle drie zoeken ze een uitweg uit de harde realiteit van het dagelijks leven in het door stofstormen geteisterde boerendorp.

Verbindende factor

Freds scherpe geest combineert en trekt conclusies over het leven van de andere gezinsleden. De eenzame vroegwijze jongen vindt een uitlaatklep in zijn liefde voor alles wat groeit en bloeit.

Het gezin drijft steeds verder uit elkaar. Vader in zijn gedrevenheid om de ark te bouwen, moeder Annie in haar zoektocht naar genegenheid en aandacht, die ze van haar man niet krijgt, en de dochter in haar hunkering naar liefde en de wil om te ontsnappen aan het uitzichtloze bestaan tussen de kale akkers en het van honger stervende vee. Zo zoekt ieder gezinslid zijn eigen weg in een poging te vluchten voor de harde realiteit.

Birdie probeert haar probleem zorgvuldig te verbergen voor de buitenwereld en Annie vergeet haar rode schort na een geheime ontmoeting op een verlaten plek. Fred vindt haar schort, maar Samuel lijkt niets te merken van wat er zich voor zijn ogen afspeelt.

Uiteindelijk is Fred steeds weer de verbindende factor in een gezin waar ieder zijn ware ik voor de ander verborgen houdt.

Spanningsveld

Het keerpunt voor het gezin vormt de tragische dood van Fred. De dood van de lieveling van het gezin vormt een voorzichtig keerpunt voor de op drift geslagen familie.

Heel langzaam lijken de overgebleven gezinsleden elkaar te hervinden. Of het genoeg zal zijn om Birdie in Oklahoma te houden?

Rae Meadows geeft een indrukwekkend inkijkje in het harde bestaan van een kleine boerenfamilie in het door stofstormen geteisterde Oklahoma. Het gezin behoudt, ondanks het diepe verdriet dat hun levens tekent, de hoop en de liefde. Samuel behoudt daarnaast ook het geloof – zijn vrouw verliest het. Tegen dit spanningsveld tekent zich het leven af van een familie die je al lezend in je hart sluit. De leergierige, liefdevolle en wijze Fred verovert hierbij wel een heel speciale plek.

Het open einde van het verhaal is stijlvol en geloofwaardig gekozen.

Ik zal regen geven
Rae Meadows
2018, uitgeverij Mozaiek
288 blz., € 19,99
ISBN 9789023 954200

+ Ontroerende geschiedenis
+ Goed gedocumenteerde historische roman