De overhanding van het boek door voorzitter Tanis (links) aan de heer Grinwis.
De overhanding van het boek door voorzitter Tanis (links) aan de heer Grinwis. Foto:

Verschijning jubileumboek zondagsschool 't Mosterdzaadje te Ouddorp
Uitgestelde verjaardag

OUDDORP - Afgelopen maandagavond, 9 juli, werd in het pas gerestylede verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer' aan de Preekhillaan afscheid genomen van de oudste leerlingen van de zondagsschool van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ouddorp. Deze avond had een bijzonder karakter omdat het jubileumboek '70 jaar 'Zondagsschool 't Mosterdzaadje' werd uitgereikt aan de initiatiefnemer, de 86-jarige heer J. Grinwis.

Door A.J. Nelis

Voorafgaande aan de opening van de avond deelde de voorzitter, de heer E. Tanis, mee dat er deze avond foto's gemaakt zouden worden. Hij vroeg of iemand daar bezwaar tegen had en verklaarde dat hij deze vraag moest stellen sinds de wet op de privacy verscherpt was. Behalve dat ene jongetje dat voor de grap zijn vinger opstak, had niemand bezwaar. En foto's werden er genomen. Zoals gebruikelijk van de groep jongens en meiden (21) die afscheid namen van de zondagsschool, maar ook van de overhandiging van het jubileumboek naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van de zondagsschool.

Afscheid

Het eerste gedeelte van de avond stond geheel in het teken van het afscheid van 21 leerlingen van de zondagsschool. Na de gebruikelijke opening door de voorzitter, hield de plaatselijke predikant ds. D. Zoet een meditatieve inleiding naar aanleiding van Markus 4 : 23-34, de gelijkenis van het mosterdzaad. Hierna volgde de uitreiking door ds. Zoet van het getuigschrift, met als aandenken een exemplaar van de Bijbel met uitleg. Elk kind ontving hierbij een persoonlijk tekst, die ook voorin de Bijbel geschreven was. Tenslotte werden de kinderen door de aanwezige ouders en familieleden de verzen 1 en 4 uit Psalm 121 toegezongen.

Jubileumboek

De avond zou, zoals te doen gebruikelijk hierna afgesloten zijn, ware het niet dat er voor de zondagsschool een geheel unieke gelegenheid zich voordeed. Er was namelijk al heel lang gewerkt aan een jubileumboek ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de zondagsschool, dat officieel 9 maart 2016 een feit was. Het boek verschijnt dus ruim twee jaar later. Na een korte uiteenzetting door de voorzitter, was het moment aangebroken dat hij het eerste exemplaar mocht overhandigen aan de man die met niet aflatende ijver zich hiervoor ingezet had: Jan Grinwis. Hoewel niet zo goed meer ter been, kon de heer Grinwis toch op deze avond aanwezig zijn om 'zijn' boek in ontvangst te nemen. We kunnen wel spreken van een levenswerk van Grinwis, stelde de heer Nelis, die op verzoek van de voorzitter een toelichting gaf op deze jubileumuitgave. Hij was in 2012 benaderd door Grinwis met de vraag of hij van al het door deze verzamelde materiaal een boek wilde samenstellen. Dat verzamelde materiaal bestond uit krantenknipsels, verslagen en handgeschreven aantekeningen van Grinwis. Diverse dikke ordners bevatten alles wat maar enigszins met de zondagsschool te maken had. Een indrukwekkende verzameling! In zijn 'Ten geleide' verklaart Nelis: Niet zo zeer om het inhoudelijke, maar meer om het ontroerende van de 'drive' van deze oud-zondagsschoolmedewerker zegde ik toe te proberen de tekst van 'zijn' boek te schrijven. Met dien verstande dat de datum van verschijnen niet vastgelegd zou worden! Dat laatste bleek niet overbodig te zijn geweest, want het zou nog zes jaar duren voordat het boek in druk verscheen.

Gewaardeerde medewerking

Het verzamelde materiaal bleek zo gevarieerd te zijn, dat het moeilijk was een keuze te maken, waar te beginnen en waar te eindigen. Nelis besloot dan ook voornamelijk gebruik te maken van de notulen van bestuursvergaderingen en de jaarverslagen, die sinds 1969 werden opgesteld. Maar… zo verklaart hij: Ik stuitte daarbij echter op een regelmatig terugkerend euvel: te weinig kennis van de Ouddorpse geslachten, ondanks het met genoegen tientallen jarenlange verblijf alhier. Wat hieraan te doen?

Ik besloot als outsider een insider te vragen mee te werken aan de samenstelling van Grinwis' boek. En aan wie kon ik nu beter om hulp vragen dan aan Greet Grinwis-de Jong! Alle benodigde eigenschappen van een deskundige vraagbaak en adviseur zijn in Greet verenigd. Als ervaringsdeskundige op het gebied van zondagsschoolwerk is zij daarin gepokt en gemazeld. Was zij niet in 2013 maar liefst 40 jaar aan de zondagsschool verbonden! Ik was dan ook bijzonder verblijd met de toezegging tot medewerking van Greet. Zij heeft zeer veel werk verzet door het grotendeels uittypen van de preken, toespraken en verslagen. Bovendien heeft zij door haar bekendheid met de Ouddorpse kinderen en hun ouders de meeste namen bij de foto's kunnen traceren.

Laatste fase

Toen alle tekst geschreven was, rees de vraag wie het persklaar kon maken. Greet Grinwis-de Jong verklaarde daar geen feeling voor te hebben. Nelis had er geen tijd voor. Hoe nu verder. Weer kwam er uitkomst. Op verzoek nam Petra van der Bok-Aleman deze niet geringe klus voor haar rekening. Zij was daar precies de geschikte persoon voor door haar opleiding en ervaring als directiesecretaresse.

Koppelaar Mixmedia te Sommelsdijk maakt er tenslotte een mooi geheel van door het druk- en bindwerk te verzorgen. Het ruim 100 bladzijden tellende boek is verluchtigd met tal van foto's van vroeger en nu. Het oudste kind van elk gezin heeft een gratis exemplaar ontvangen. Voor belangstellenden is het te verkrijgen bij de secretaris en de penningmeester van het zondagsschoolbestuur, respectievelijk

K. Grinwis, Dirkdoensweg 43, 3253 AD Ouddorp, tel. 0187-682350

M. Grinwis, Dijkstelweg 28, 3253 TB Ouddorp, tel. 0187-663214

De prijs van het boek bedraagt € 20,-.

Afbeelding