Jan Grinwis deelt zijn belevenissen aan de explosie in 1944.
Jan Grinwis deelt zijn belevenissen aan de explosie in 1944. Foto:

Historisch fotootje toont ravage bomexplosie oorlogsjaar 1944

OUDDORP - "Het was een groot wonder. Wie denkt er nog aan?" Jan Grinwis (86), wonend aan de Westraat 41 in Ouddorp, kreeg - alweer geruime tijd geleden - van plaatsgenoot Teun Grinwis een fotootje (12 bij 15 cm) waarop de ravage te zien is die een bom aanrichtte op 12 mei 1944. De bom verwoestte 12 huizen en boerderijen rond de Dirkdoensweg en de Dorpsweg in Ouddorp en bracht veel schade toe aan andere boerderijen en woningen in een straal van enkele kilometers. In de grond werd een krater geslagen van liefst 14 meter. Het wonder? Niemand kwam bij dit drama om het leven. Wel raakten veel mensen licht tot zwaar gewond en moesten medisch verzorgd worden, al dan niet in het ziekenhuis. Ook was er in enkele gevallen sprake van blijvend letsel.

Door Jaap Ruizeveld

Jan Grinwis, echtgenoot van Pietje Voogd (die, toen 10 jaar jong, bij haar ouders aan de Dorpsweg woonde), liet het fotootje uitvergroten. Daar bleef het niet bij. De Ouddorper pakte de pen en vertrouwde zijn belevenissen aan het papier toe. In deze tijd, waarin veel herdenkingen worden gehouden of waarbij teruggekeken wordt op Wereldoorlog 2, wilde hij uiting geven aan de gebeurtenis in 1944. Jan vertelt: "Wij woonden toen in de Dijkstelweg. Het waren oorlogsjaren vol onrust en angst. Dagelijks waren er vluchten vanuit Engeland naar Duitsland, om daar te bombarderen. In de avonduren rond de klok van 10 hoorde je de vliegtuigen aankomen en overvliegen en rond 02.00 uur in de nacht kwamen ze terug.

Voortijdig

Dan was het gevaarlijk. Want als er nog enkele bommen aan boord waren gebleven, werden deze in de Noordzee gegooid. Althans, dat was de bedoeling. De bommen mochten niet terug worden meegenomen naar Engeland. Het gebeurde weleens dat deze bommen te vroeg werden afgeworpen en ze op de Kop van Goeree terechtkwamen. In de loop der jaren zijn op land diverse projectielen getraceerd. Anderen - in de Noordzee - ook voor een deel, maar ook tientallen jaren na de oorlog bleef en blijft er een risico of een bom nog op scherp staat. De dramatische ramp met de opgeviste bom op de visserskotter OD 1 is hiervan een zeer verdrietig voorval."

Een waar wonder

"Wij waren op die bewuste dag en tijdstip bij onze moeder in de slaapkamer. Vader was naar buiten gelopen en zag dat een vliegtuig een rode bom uitwierp. Hij waarschuwde ons. Oppassen. De bom kwam nabij De Stove naar beneden. Alles schudde in ons huis. Sommige dingen vielen kapot op de grond. Een ruit werd uit de stopverf getrokken. De materiƫle schade in de omgeving was onbeschrijflijk. Enorm. Dat er niemand direct bij de bomexplosie om het leven kwam, is een waar wonder. Zeker als je weet dat in november 1940 bij een bominslag in de Dijkstelweg twee Ouddorpers (een vader en dochter) om het leven kwamen". Jan schreef het allemaal op en deelt zijn verhaal.

Ravage na bomexplosie bij de Dirkdoensweg en de Dorpsweg in Ouddorp.