Met raad en daad

Het getal zeven

Volgens mij zijn er veel zegswijzen met het getal zeven. Hoe zou dit toch zijn ontstaan?

Er zijn wel eens verklaringen bedacht voor dergelijke zegswijzen en dan dacht men aan Poolzee, Oostzee, Atlantische Oceaan, Noordzee, Middellandse Zee, Zwarte Zee en Indische Oceaan, omdat die in de oude wereld (het meest) bekend waren. Het woordje 'zeven' werd hier symbolisch gebruikt in de betekenis van vele, of alle. Reeds in de alleroudste legenden en verhalen speelt het telwoord 'zeven' een opvallende rol. Een draak had zeven koppen, er zijn amuletten gemaakt met zeven stenen of zeven tanden. Blauwbaard huwde met zeven vrouwen, de reus trok zevenmijlslaarzen aan, de wolf bedreigde zeven jonge geitjes, Sneeuwwitje kwam bij zeven dwergen, het gebergte met veel toppen langs de Rijn werd Zevengebergte genoemd, alhoewel er méér bergen toe behoren dan zeven, een aantal dorpen kreeg namen als Zevenhuizen, ook als het aantal huizen al veel groter was. In veel volksliedjes speelt het getal zeven een opvallende rol. Ook in de Bijbel (Job 9:9) vinden we dit cijfer gebruikt als naam van het 'Zevengesternte', waarvan men vroeger hooguit zes sterren met het blote oog kon waarnemen. De zwakkere zevende ster werd pas met een telescoop ontdekt. Er bestaat nog een oeroude volksdans 'De Zevensprong' (afkomstig van Terschelling) en in de plantenwereld kennen we het Zevengetij (trigonella coerulea), dat al in de boeken van de Romeinse schrijver Plinius als wondmiddel genoemd en nog in de Middeleeuwen gebruikt werd.

Nieshond

Kan het kwaad als een herder veel niest? Wij denken dat het komt door tocht, omdat hij graag op zijn rug voor de deuren ligt.

Wij kunnen u geruststellen. Het is niet de tocht door de kieren die een hond aan het niezen brengt, maar het liggen op de rug. Want in deze houding worden de neusslijmvliezen klaarblijkelijk geprikkeld door een stof uit de ademhalingswegen. Volgens kenners komt het bij zoveel honden voor dat ze gaan niezen als ze op de rug liggen, dat dit als normaal wordt beschouwd.

Mieren in de kieren

Hoe bestrijd ik mieren binnenshuis op een diervriendelijke manier?

Diervriendelijk bestrijden heeft iets tegenstrijdigs! Misschien kunt u die ijverige beestjes ook weren, dus gewoon buitenhouden. Ga goed na waar hun looppaden zijn, want ze volgen vaak één bepaalde weg naar een begeerde lekkernij. Nu kunt u op de plaats waar ze binnenkomen de doorgang(en) resoluut afsluiten, bijvoorbeeld door kieren en gaten daar af te kitten. Maar een veel betere maatregel is: te zorgen dat er voor de mieren niets aantrekkelijks meer te halen is. Laat nergens meer etensresten en kruimeltjes liggen en sluit bijv. de suiker, jams, koekjes, frisdranken en dgl. zoetigheden na gebruik direct hermetisch af. Houd vooral keuken en eethoek voortaan grondig(er) schoon, óók op de moeilijk bereikbare plekken als die onder en achter fornuis, koelkast en diepvrieskist. Haal de provisiekast leeg en reinig de kleverige plekken en de kieren met een warm sopje en doe alle zoetwaren in glazen potten. Helpt dit allemaal niet, dan kunt u alsnog een mierenlokdoosje neerzetten.

O, die luchtjes

Ik heb een vreselijke hekel aan die geurtjes die andere mensen (zo ook de vriendinnen van onze zonen) lekker vinden. Mijn vraag is nu: is dit abnormaal?

Tja, wat moeten wij hier op antwoorden. Wat de één een heerlijk luchtje vindt, vindt de ander juist afschuwelijk. Dus als u niet van bepaalde geurtjes houdt, bent u niet bepaald abnormaal! U zou de geurige vriendinnen van uw zonen kunnen vragen zich in uw nabijheid wat minder te wapenen met parfum.