Zomeravondschaaktoernooi SOF groot succes

OUDE-TONGE - Schaakvereniging Oostflakkee is beter bekend onder de roepnaam SOF. Volkomen onterecht, maar die grappig bedoelde bijnaam dragen zij met vreugde. Zo ook op woensdag 4 juli.

Na een oproep in de plaatselijke kranten hield men een toernooi, vooral bedoeld voor huisschakers en oud-leden. Het toernooi werd redelijk goed bezocht en niet minder dan zeven huisschakers kwamen kijken en deden zichzelf eer aan op de uiteindelijke ranglijst.
Helaas is schaken vooral een mannensport en is het percentage schakende dames veel te laag. Daarom is het bijzonder leuk dat twee dames zich aanmeldden. Opvallend daarbij was de nog jonge Kim Kreeft. Kim is visueel gehandicapt en speelt daarom niet op een gewoon schaakbord, maar op een blindenschaakbord. Daarbij zijn de zwarte velden verhoogd, hebben zwarte stukken een bolletje bovenop en witte niets. Onderaan de stukken zit een pennetje en dat past in de gaatjes in de velden. De schaker mag constant aan de stukken zitten. De regel: Aanraken is zetten, geldt uiteraard niet voor hen. Kim oogstte veel bewondering voor deze manier van spelen en uiteindelijk eindigde zij op een eervolle vierde plaats.

Natura

Er waren prijzen in natura. Het bestuur had er voor gekozen niet automatisch de nummers 1, 2 en 3 een prijs te geven, maar kozen voor de nummers 1, 4 en 8. Ruud van Hooff, waarschijnlijk de beste schaker van Goeree-Overflakkee, won het toernooi. Hij vond het zelf niet helemaal eerlijk en stond zijn prijs af. De volgende prijs was voor nummer 4 en dat was dus Kim. Nummer 8 was Koert Wijnands. Er was ook nog een prijs de voor de beste huisschaker en omdat dat alweer die Kim was, ging die prijs naar Jaco den Neef.
De indelingen en wedstrijdleiding was die avond in de deskundige handen van Jan van Genderen.
Normaliter speelt het schaken zich af in aan gesloten zaal. Langslopende mensen zijn bijzonder storend voor schakers. Door omstandigheden moest er in de foyer worden gespeeld. Dat was dit keer niet erg. Gezien het ludieke karakter van de avond, was het zelfs ideaal. Er kwamen nogal wat mensen even bij de borden kijken en er was zelfs een dame die verkondigde dat zij zo graag wilde leren schaken. Wie wil kan terecht in de overige woensdag van juli in de Grutterswei. Aanvang 19.30 uur. U kunt zich nog aanmelden op k.wijnands44@upcmail.nl of op 01864 – 64 13 82 of vrijblijvend binnenlopen op de avond zelf.