Topzomer weet van geen wijken

Iedereen die dit leest maakt waarschijnlijk de mooiste zomer van deze eeuw mee. Het voorbeeldige voorzomerse weer begon al in april en werd stevig geprolongeerd in mei. Beide maanden scoorden al een gemiddelde temperatuur die drie graden boven de norm uitkwam. Juni deed het ook uitstekend en de climax van het voortreffelijke weer lijkt zich tot half juli voor te doen. Tot die tijd namelijk is er geen serieuze kans op neerslag. De droogte in grote delen van Noordwest-Europa is problematisch aan het worden. Vooral in Scandinaviƫ waar men de warmste en droogste zomer ooit meemaakt momenteel, is de situatie nijpend. Berm - en andere natuurbranden, onder andere langs het spoor zijn er aan de orde van de dag.

Ook op de Eilanden zien steeds meer grasvelden geelbruin en dat aantal neemt nog veel verder toe. Over het weer de komende week kunnen we eigenlijk kort zijn. Droog, zonnig en warm is de samenvatting. Bijzonder hardnekkige mooi weer brengende hogedrukgebieden blijven de scepter zwaaien in Nederland. De exacte positie van de spil van de hoge druk is bepalend voor het wind- en temperatuurbeeld. Op dit moment krimpt de stroming tijdelijk wat meer naar noord of noordwest. Gevolg is de instroom van iets minder droge lucht met zelfs kans op enkele wolkenvelden. Overdag wordt het dan met 21-22 graden iets minder warm. Vanaf 10 of 11 juli kan de temperatuur weer oplopen richting 27 graden bij een noordooster.

Zicht op een weersomslag is er eigenlijk nog niet. We zien tegen het weekend even een kleine rimpeling in de vorm van een mogelijke bui richting Belgiƫ. Rond 15 juli zou er voor 't eerst regen van betekenis kunnen komen, maar dat regensignaal zou best eens enkele dagen verschoven kunnen worden. Maar tot die tijd nagenoeg dagelijks een zonovergoten zomerplaatje. De huidige situatie vertoont nu al sterke overeenkomsten met de legendarische zomers uit 1976 en 1959. Toen, met name in de nazomer van '59 was de droogte zo precair dat het vee op de weilanden sterk vermagerd oogde. Pas in oktober wilde het toen pas echt gaan regenen. De oogsten destijds waren natuurlijk dramatisch vanwege die extreme droogte. De zeewatertemperatuur bij Flakkee bedraagt het weekend zo'n 17-18 graden.