Burgemeester Grootenboer op visite bij Piet en Nel in 't Veld.
Burgemeester Grootenboer op visite bij Piet en Nel in 't Veld. Foto:

Piet in 't Veld viert honderdste verjaardag

OOLTGENSPLAAT – Maandag was het groot feest in huize In 't Veld aan de Molendijk in Ooltgensplaat. Piet in 't Veld vierde zijn honderdste verjaardag in de ochtenduren ontving hij de felicitaties van burgemeester Grootenboer en 's middags was er een receptie in Elthato waar velen hem kwamen feliciteren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Piet in 't Veld is een begrip in Ooltgensplaat er hoefde in de afgelopen decennia maar iets te gebeuren in De Plaete dan was Piet – meestal gewapend met de camera – erbij. Samen met zijn zus Nel woont Piet nog steeds zelfstandig in zijn huis aan de Molendijk. Piet en zijn zus van 98 jaar zijn nooit getrouwd geweest en samen wonen ze boven het pand wat vroeger een manufacturenwinkel was. Beiden zijn nog in goede gezondheid en nog helder van geest. De naaste familie van Piet zijn nichten en achternichten en hoewel zij elders in het land wonen, leven ze nog heel erg mee met 'ome Piet en tante Nel'. Natuurlijk komen met deze hoge ouderdom ook wel wat gebreken om de hoek kijken, zo gaat het lopen steeds moeilijker en hebben ze soms wat hulp nodig. Deze hulp komt vooral van buurvrouw Gerda die een oogje op hun buren houdt en dagelijks hulp biedt als dat nodig is en daar zijn Piet in 't Veld en zus haar heel dankbaar voor. Zij is dé mantelzorger voor Piet en Nel.
Dat velen meeleven met de honderdjarige blijkt uit de stapel post die ter gelegenheid van het feest werd verstuurd. Nu is dat niet zo bijzonder want Piet en Nel leven zelf ook met anderen mee. "Ze sturen rondom de jaarwisseling 200 kaarten en krijgen er 250 terug", vertelt één van de nichten. Beiden zijn nog heel helder en kunnen nog heel wat vertellen. Niet alleen over vroeger, maar ook in het heden zijn ze nog thuis.

Niet op het land

Het was de bedoeling dat Piet net als zijn vader op het land zou gaan werken, maar dat zag de jonge Piet toch niet zo zitten. Hij kwam terecht bij de Zaadhandel Hobbel in zijn woonplaats en vandaar zorgde hij dat bestellingen werden klaargemaakt om verzonden te worden. Piet heeft een fotografisch geheugen en hij weet nog precies waar de kleinste plekjes lagen waar klanten van de zaadhandel woonden. Dus ook zijn topografische kennis is nog steeds fabelachtig. Maar Piet was niet alleen actief in de zaadhandel. Daarnaast heeft hij nog veel activiteiten ontplooid. Zo was hij decennialang correspondent voor Eilanden-Nieuws. Elk nieuwtje uit De Plaete werd genoteerd en 's ochtends vroeg meegegeven aan één van de drukkers van de krant zodat het diezelfde dag nog verwerkt kon worden. Piet vertelt dat – als er bijzonder nieuws was – hij tijdig werd ingeseind door burgemeester Van der Harst. Zodat hij tijdens de gemeenteraadsvergadering paraat kon zijn. Naast zijn correspondentschap voor deze krant schreef hij ook voor het schippersblad Schuttevaer. Piet kwam niet uit een schippersgeslacht, maar doordat hij dicht bij de haven van Ooltgensplaat zocht hij nog al eens de schippers op en – hij is nieuwsgierig – maakte hij kennis met veel schippers.

Nog tal van andere activiteiten heeft hij in zijn werkzame leven ontplooid. Zo heeft hij jarenlang de administratie van De Zaaier verzorgd en is hij zestig jaar actief geweest voor de KNRM. Ook voor het Rode Kruis was hij actief en is hij erelid in deze kwaliteit ontmoette hij ooit prinses Margriet. Hij bekleedde nog tal van andere functie als vrijwilliger. Het hoofdinkomen werd verkregen via de manufacturenhandel. Hier werd kleding en 'elletjesgoed' verkocht. Deze winkel had Nel overgenomen van een oom en samen met Piet heeft ze jarenlang deze winkel – die vrijwel nog geheel intact is – gehad. Hierdoor waren ze natuurlijk ook een begrip in Ooltgensplaat. Een voorbeeld van het fotografisch geheugen van Piet is dat hij bijna alle confectiematen van de inwoners van Ooltgensplaat paraat had en dat kwam hem in de winkel natuurlijk goed van pas.

Kerk

Piet en Nel leven nog steeds actief mee met de Hervormde Gemeente. Daarom was Piet zondag heel erg onder de indruk toen oud-predikant van Ooltgensplaat P. Vermaat tijdens de dienst stilstond bij het bereiken van de honderdjarige leeftijd van Piet. Hij werd zelfs nog toegezongen en dat heeft hem heel goed gedaan. Het geloof heeft altijd voor broer en zus centraal gestaan. Ze willen er dan ook niets van weten dat ze nu "niets meer kunnen doen". Nel verzekert dat ze zeker nog wel 'iets kunnen doen' en vertelt dat ze iedere dag nog hun familie en anderen die het moeilijk hebben in gebed bij God brengen.

De honderdjarige heeft natuurlijk heel veel meegemaakt. De oorlog, de Ramp, twee keer zijn ze geëvacueerd en natuurlijk ook persoonlijk leed in de familie. Maar zowel ome Piet als tante Nel hebben hun optimisme behouden zo bleek tijdens de viering van Piets' verjaardag. Velen hebben in de feestelijkheden mogen delen en zelfs de schoolkinderen werden die middag nog getrakteerd.

Het huis van Piet en Nel is een soort archief geworden, want Piet had veel hobby's waarvan fotograferen en schrijven de voornaamste waren. Tienduizenden foto's zijn gerubriceerd in tientallen dozen daarnaast zijn er nog talloze boeken met krantenknipsels zodat de voormalige winkel aan de Molendijk in Ooltgensplaat een klein beetje op een museum is gaan lijken.

In 1987 was Piet in 't Veld man van het jaar in Ooltgensplaat.