Afbeelding
Foto:

Nul op de Meter-renovatie Hyacintenstraat feestelijk afgerond

SOMMELSDIJK – Het is een hele klus geweest en misschien duurde het wat langer dan verwacht, maar dinsdagmiddag werd het renovatieproject van een zestal woningen aan de Hyacintenstraat feestelijk afgerond. Het was een bijzondere renovatie van deze woningen zijn gerenoveerd tot Nul op de Meter woningen. Ter gelegenheid hiervan werden de buurtbewoners door FidesWonen onthaald op een barbecue.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Ongeveer acht maanden geleden werd een aanvang gemaakt met de renovatiewerkzaamheden en dinsdag kon het fraaie resultaat worden bewonderd. De renovatie is grondig geweest en de zes woningen zijn niet alleen inwendig, maar ook uitwendig aangepast. Er zijn zonnepanelen geplaatst, de muren extra geïsoleerd maar ook de voorkant van de woningen zijn opvallende veranderd. Vanwege renovatie moest de warmtepomp aan de buitenkant van de woning worden geplaatst. De deur voor deze installatie is weggewerkt met verschillende mozaïeken die voor ieder huis een andere afbeelding van plaatsen op het eiland voorstellen. De warmtepomp vormt het hart 'nul op de meterconcept' want hiermee wordt de aardwarmte gebruikt die op ongeveer 120 meter diepte in de grond zit.
Alle bewoners van de Hyacintenstraat waren uitgenodigd om bij de officiële opening van de gerenoveerde bewoners aanwezig te zijn. Gert-Jan van der Valk, directeur-bestuurder van Wooncorporatie FidesWonen was trots dat deze 'unieke renovatie' kon worden afgerond. In zijn toespraak liet hij weten dat er ongeveer twee jaar naar dit moment is toegeleefd. Een dergelijk renovatie waarbij de bewoners in huis konden blijven vergt natuurlijk veel voorbereiding. Van der Valk realiseerde zich dat dit veel overlast heeft gegeven voor de bewoners en voor de omwonenden en daarom werd uit waardering en als inlossing van een eerder gedane belofte deze buurtbarbecue aangeboden. Voor de bewoners van de gerenoveerde woningen – sommigen wonen er al vijftig jaar - waren er bloemen en een foto van voor en na de renovatie. De woningen zijn volledig gerenoveerd waarbij ook het dak, de muren en de vensters onder handen werden genomen.

Weinig ervaring

Er is nog niet veel ervaring met een dergelijke renovatie en daarom was het project voor FidesWonen soms heel spannend geweest zo bleek uit de toespraak van Gert-Jan van der Valk. Het project aan de Hyacintenstraat sluit volgens hem prima aan bij het streven van de gemeente om in 2020 energieneutraal te zijn. Maar hij tekende aan 'dat we er nog niet zijn'. Er zullen ook elders nog renovaties plaats moeten vinden hierbij zullen ook de belangen van de huurder in het oog moeten worden gehouden want het gaat primair om wooncomfort in een betaalbare omgeving.
Na uitgebreide voorbereidingen bleek dat TBI Hazenberg de gevraagde kwaliteit kon aanbieden. "Het is een plaatje geworden. Woningen kunnen weer veertig tot vijftig jaar mee". Het basisconcept staat, aldus Van der Valk al had het wel wat korter gekund. Maar het resultaat is goed.
Hoe nu verder in deze wijk met ongeveer 200 woningen? FidesWonen is nu bezig met evalueren gesprekken met de bewoners. In het najaar wordt een besluit genomen over het gevolg.
Verder bedankt Van der Valk voor allen die aan het project hebben meegewerkt voor hun 'tomeloze inzet'.

Wethouder

'Duurzaamheidswethouder' Arend-Jan van der Vlugt was uitgenodigd om de officiële handeling te verrichten. Vooraf hield hij een korte toespraak waarin hij FidesWonen en bewoners gelukwensen. Het project past in de Toekomstvisie van de gemeente en hierbij noemde hij drie van de zes speerpunten: Innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. En hierbij sluit het idee prima aan. Hij prees de samenwerking tussen de gemeente en FidesWonen, maar ook met andere organisaties als het om duurzaamheid gaat.
John van der Doelen van TBI Hazenberg verzekerde trots te zijn op samen op het resultaat en op de samenwerking. Maar hij tekende aan dat hij niet zo trots was hoe alles was verlopen, want in dit pioniersproject waren nogal wat tegenslagen te overwinnen.
Aan wethouder Van der Vlugt was de eer om het lint door te knippen. Hij kreeg hierbij hulp van Flip de jongste bewoner van één van de huizen. Na enig aarzelen en het overwinnen van wat angst door Flip kon het project worden officieel worden geopend.