Afbeelding
Foto:

Hervormde Exodus Gemeente te Middelharnis - Sommelsdijk krijgt nieuwe predikant
Jan de Visser: "Ik wil geen studeerkamerdominee zijn"

MIDDELHARNIS - Zondag 8 juli zal ds. J. de Visser uit Maassluis aan de Hervormde Exodus Gemeente te Middelharnis - Sommelsdijk verbonden worden. Dan is het op één dag na precies een jaar geleden dat door deze gemeente afscheid genomen werd van het predikantenechtpaar Silvis-Andringa wegens hun vertrek naar Venlo. Na hun afscheid begon een zoektocht van de beroepingscommissie naar een geschikte opvolg(st)er van de scheidende predikanten. Met voortvarendheid ging men te werk. Contacten werden gelegd, gesprekken gevoerd, diensten beluisterd en bezocht. Het gevolg hiervan was dat op een gemeenteavond in maart van dit jaar door de gemeente kennis gemaakt kon worden met ds. J. de Visser en zijn vrouw. Op deze avond werd hij daarna met een overweldigende meerderheid van stemmen gekozen tot hun nieuwe predikant. Het beroep was een feit en enige tijd daarna het aannemen door ds. de Visser eveneens.

Door A.J. Nelis

In de laatste week van juni bezochten we ds. J. de Visser in de geheel gerestylede pastorie aan de Berkenhof in Middelharnis. We moesten langs de verhuiswagen manoeuvreren waarmee men de lege verhuisdozen kwam ophalen. De tweede lading al, hoorden we later van de dominee. Gastvrij werden we door ds. en mevrouw De Visser ontvangen. In de studeerkamer gezeten vroegen we ds. De Visser iets te vertellen over zijn levensloop. We hadden een aantal vragen op papier gezet. Deze hoefden echter niet gesteld te worden, want in de loop van het gesprek kwamen ze alle aan de orde. De dominee is een boeiende verteller.

Jeugd en opleiding

Jan de Visser werd in 1957 geboren in Sassenheim en is opgegroeid in Lisse, in de Bollenstreek. Na de lagere school en de havo volgde de PA 'De Driestar' te Gouda. Afgestudeerd als onderwijzer volgde eerst militaire dienst. Hij werd daar sergeant der infanterie. Er was tijd en lust om zijn militaire diensttijd te benutten door te beginnen met de studie MO-A Nederlandse taal- en letterkunde. Na zijn terugkeer in de burgermaatschappij was zijn eerste baan een tijdelijke benoeming als onderwijzer aan de Oranje Nassauschool te Nieuwe Tonge.(!) Dat was in 1981. Daarna volgden in rap tempo diverse banen in het (voortgezet) onderwijs, waaronder leraar aan het Van Lodensteincollege te Amersfoort en de Chr. MTS te Rotterdam. Ondertussen werden studies met succes afgerond, o.a. MO-B en doctoraal Nederlandse taal- en letterkunde. Opvallend is dat leraar De Visser praktisch nooit hoefde te solliciteren. Banen werden hem aangeboden.

Kerkelijke gang

Van huis uit behorend tot de Gereformeerde Gemeente leerde Jan de Visser door zijn huwelijk de Nederlands Gereformeerde Kerk kennen. In Sliedrecht werd voor de Gereformeerde Kerk gekozen en toen De Visser in 1990 te Utrecht een baan aangeboden kreeg, werd het de SOW-kerk te Maarssen, de plaats waar het gezin zich vestigde. Nog datzelfde jaar werd hij werkeloos en in overleg met zijn vrouw werd besloten theologie te gaan studeren. Gekozen werd voor de zaterdagopleiding van de Nederlandse Hervormde Kerk te Utrecht. De studie verliep bijzonder voorspoedig, zodat iedereen zich verbaasde over de snelheid waarmee deze voltooid werd. Om precies te zijn voltooide student De Visser de studie theologie en predikantenopleiding in 2 jaar en 9 maanden! Door voor theologie te kiezen verwezenlijkte De Visser wellicht een sluimerende jongensdroom. In de tweede klas(!) van de lagere school liet de juf de kinderen een opstel schrijven over wat ze later wilden worden. Jan stak zijn vinger op en vroeg: "Juf, hoe schrijf je 'theologische school'?"

In juni 1994 werd kandidaat J. de Visser te Maarssen beroepbaar in de Nederlandse Hervormde Kerk. Zijn eerste gemeente werd 's-Heerenhoek-Nieuwdorp in Zeeland. In september 1998 volgde de Hervormde Gemeente van Maassluis (Wijk Koningshof). Ds. De Visser was in de kerk op veel terreinen actief. Hij haalde regelmatig de pers, bijvoorbeeld toen hij in 1998 samen met ouderling J. van Heijst een dubbelmotie bij de synode indiende die de bezwaarden binnen de Hervormde Kerk gelegenheid zou bieden tot voorstellen te komen om hun identiteit binnen de toenmalige toekomstige verenigde kerk te waarborgen, en later nog met het zgn. fusie-federatiemodel. In september 2003 studeerde hij af in de rechten.

Van dominee tot wethouder en advocaat

Eind 2003 vroeg het plaatselijk bestuur van het CDA aan ds. De Visser of hij de functie van wethouder wilde gaan vervullen. Door de invoering van de Wet dualisering gemeentebestuur was het een reële mogelijkheid geworden dat iemand van buiten de gemeenteraad tot wethouder benoemd werd. Na veel overwegingen en rijp beraad besloot ds. De Visser aan dit verzoek te voldoen. In januari 2004 nam hij daarom afscheid van zijn gemeente in Maassluis om daarna geïnstalleerd te worden als CDA-wethouder in zijn woonplaats. Hij verkreeg op zijn verzoek de status van emeritus-predikant in de Hervormde Kerk. In 2006 veranderde het politieke landschap en kwam er een eind aan het wethouderschap van de nog altijd overal prekende dominee. Daarna is hij nog een tijdlang in de landelijke politiek actief geweest. Enkele weken na zijn afscheid als wethouder ging hij in op een aanbod om toe te treden tot een kleine advocatenmaatschap en werd dus advocaat en mediator bij het kantoor waarvan hij later ook naamgever werd: Lucardie & De Visser Advocaten. Dit bureau bestaat nog steeds, hoewel ds. De Visser zich er nu uit teruggetrokken heeft.

Toch weer predikant

Hoewel de advocatuur een boeiend bedrijf is, voldeed het toch niet helemaal aan de diepste behoeften van De Visser. De theologie won het tenslotte van de rechten. In 2017 vroeg hij dan ook aan de synode van zijn kerk toestemming om weer als beroepbaar predikant te gaan functioneren. En toen kwam het beroep vanuit Middelharnis! Het werd met vreugde en stelligheid aangenomen. Ds. De Visser is vol lof over de hartelijkheid en inzet waarmee het predikantsechtpaar ontvangen is. Op D.V. 8 zondag juli zal hij bevestigd worden door zijn oud-collega ds. Geb van Doornik, emeritus predikant te Maassluis, ds. Bert Kuipers van de Laurenskerk te Rotterdam voor wie ds. De Visser vaste vervanger was en ds. Hélène Perfors, een goede bekende van ds. De Visser.

Boodschap

Gevraagd welke boodschap hij in Middelharnis hoopt te gaan brengen, verklaart dominee dat hij de gemeente hoopt te gaan houden aan haar roeping. Bij de totstandkoming van de Exoduskerk is bewust voor de naam gekozen, die spreekt van bevrijding van onderdrukking en onrecht. Hij hoopt die roeping weer voor het licht te brengen.

Zelfbewust kiest ds. De Visser een locatie voor het maken van een foto voor deze krant. Niet in de studeerkamer: ik wil geen studeerkamerdominee zijn. Niet in of bij de kerk: ik wil niet alleen een kerkdominee zijn. Bij de haven: ik wil een dominee in en voor de samenleving zijn!