Migranten

Opnieuw vraagt de toestroom van vluchtelingen naar Europa de aandacht. In Duitsland werden in het verleden miljoenen mensen opgevangen. Ook daar echter zijn de grenzen voor opvang politiek gezien wel ongeveer bereikt. In Italië en Hongarije is men al vele stappen verder. Daar gaan de grenzen dicht en de politiek neemt er een hard en duidelijke standpunt over in.

Ook in ons land klinken de stemmen steeds luider voor een zeer restrictief beleid. Kortom, dagelijks staat de stroom vluchtelingen in de belangstelling. De inval in Irak, en alles wat daarna is gebeurd, heeft grote gevolgen gehad, waar we tot op de dag vandaag mee worstelen. Ieder is het er inmiddels wel over eens dat het misschien toch niet zo'n goed idee was om heersers in het Midden-Oosten te verdrijven, zonder enig alternatief. Een grote chaos is het resultaat.

Het migrantenvraagstuk is echter wel één van de ernstigste problemen van vandaag de dag. Er komen uit Afrika en het Midden-Oosten duizenden mensen deze kant op. Deels zijn dat mensen die een beter bestaan zoeken. Deels zijn het mensen die op de vlucht zijn voor geweld, uitbuiting, terreur en andere verdrietige zaken. Het gaat dus om mensen die om allerlei motieven hun land van oorsprong verlaten. Dat het allemaal gelukszoekers zijn is een niet bewezen stelling die door de feiten wordt weerlegd. Bijbels gezien gaat het om mensen die in nood zijn. Het gaat om kostbare zielen die voor een eeuwigheid zijn geschapen. Uiteraard kunnen we de stroom vluchtelingen niet zomaar even opvangen en zijn er lastige problemen, maar dat neemt niet weg dat ruim 600 mensen op een boot gewoon in nood zijn. Het is typerend dat kennelijk landen en overheden die mensen niet willen helpen. Een droevige zaak.

De migrantenproblematiek is natuurlijk ook een zaak met politieke kanten. Kunnen we als samenleving een dergelijke stroom mensen, met veelal een islamitische achtergrond, wel goed een plaats geven? Leidt toelating tot de westerse wereld op termijn niet tot grote maatschappelijke problemen? Die vragen zijn inderdaad belangrijk en het is niet goed om daar gemakkelijk overheen te stappen. Aan de andere kant moet ook wel weer gezegd worden dat mensen die vrijwel niets met vluchtelingen hebben er de krachtigste oordelen over hebben. Wat dat betreft zou het goed zijn als ieder die iets over vluchtelingen wil zeggen persoonlijk eens met deze mensen zou kennismaken. De ervaring heeft me inmiddels wel geleerd dat allerlei vooroordelen dan snel kunnen veranderen. Veel negatieve meningen berusten vaak op krantenberichten en niet op daadwerkelijke ontmoeting met deze mensen in nood. Nogmaals, ik zeg niet dat alle vluchtelingen goede bedoelingen hebben, maar laten we niet vergeten dat het mensen zijn. Mensen net als u en ik. Mensen die graag een gewoon bestaan zouden opbouwen in een land waar dat mogelijk is.

Tenslotte legt de migrantenproblematiek ook een diepe zwakte van onze westerse wereld bloot. Kijk, als we een krachtige en levende christelijk cultuur hadden in West-Europa dan behoeven we niet zo bang te zijn. Vluchteling zouden dan kunnen leren hoe goed het is om de God van de Bijbel te dienen en te vrezen. Helaas, leven we echter in een seculiere cultuur waar alles zo ongeveer kan en mag. Die mentaliteit geeft een diepe botsing met de cultuur waar deze mensen vandaan komen. Daarom hebben wij het ook zo moeilijk met deze mensen. Ze dragen iets mee, van hetgeen wij inmiddels ver achter ons hebben gelaten. Een echt goed vluchtelingenbeleid kan eigenlijk niet zonder een religieuze dimensie. Helaas ontbreekt het daaraan in onze cultuur en daarom zullen we er wel steeds problemen mee blijven houden. De zwakte van onze cultuur wordt erdoor aan het licht gebracht. En dat geeft te denken.

Ds. W. Visscher