Met raad en daad

Zoetekauwerij

Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende zoetstoffen in de handel, en je hoort er zo uiteenlopend over oordelen, dat ik eens van een deskundige wil weten, welke vroeg of laat schadelijk kunnen zijn. Van de etiketten op de producten voor diabetici word ik ook niet wijzer.

In tegenstelling, tot een aantal in omloop zijnde geruchten is nu wel gebleken dat géén van de hier verkochte zoetstoffen bij normaal gebruik schadelijk is voor de gezondheid. Dat is aangetoond door diverse onderzoeken: de zoetstoffen kunnen dagelijks in plaats van suiker gebruikt worden. Er is wel verschil tussen twee soorten: de energie leverende sorbitol, lactitol en xylitol, en de energiearme of energie-vrije zoals aspartaam, sacharine, cyclamaat en acesulfaam. Sorbitol en lactitol worden meestal toegepast in producten die bestemd zijn voor diabeten, omdat ze het suikergehalte, in het bloed niet beïnvloeden. Er dient wel aan gedacht te worden dat deze twee zoetstoffen energie leveren en bij overmatig gebruik diarree kunnen veroorzaken. Die bijwerking is echter per individu verschillend. Wie op de Joules (kilocalorieën) moet letten, kan beter energievrije zoetstoffen kiezen. Die worden vanwege hun sterke zoete smaak ook wel 'intensieve zoetstoffen' genoemd. Sacharine is bijvoorbeeld 300x zoeter dan suiker. We mogen niet stellen dat één van de genoemde producten beter is dan een ander. De keuze is nu geheel afhankelijk van de toepassing. Er is ruime keuze uit goed doseerbare zoetjes, vloeibaar en poedervormig zoetmiddel. De smaak van de toegepaste doses is nauwelijks meer van die van suiker te onderscheiden. Dat wordt eigenlijk al bewezen doordat de zoetstoffen steeds vaker de plaats van suiker in levensmiddelen als nectars, frisdranken, jams e.d. innemen.

Nachtelijke hoestkriebels

De laatste maanden heb ik 's nachts geregeld last van kriebels in de keel, die me alsmaar doen hoesten. Drop, honing, hoestdrankjes e.d. helpen niet meer. Wat kan er aan de hand zijn?

Als er geen sprake is van een nieuwe matras met dons, veren of kapok, dan wel van een allergie voor huisdieren, stofmijt of dgl. moet u toch (laten) nagaan wat de oorzaak is. Werd er misschien vaak een middel gebruikt ter bestrijding van ongedierte in huis? Of is het geen voorbode geweest van de griep? Het kan ook gebeuren, dat er tijdens de slaap slijm uit de neus en het bovenste deel van de keel in uw keelholte terechtkomt. Deze 'post-nasaldrip' kan tot hoesten en soms tot benauwdheid leiden indien dat slijm wat taaier is dan normaal het geval is. Ook kan er in een liggende houding wat maagzuur gaan terugvloeien, waardoor het slijmvlies van de slokdarm wordt geprikkeld, wat ook benauwdheid kan veroorzaken. Raadpleeg zonodig een keel-, neus-, oorarts als de huisarts niets vindt.

Ouwe touwen

Hoe kan ik de vies geworden traptouwen schoonmaken die al 'eeuwen' voor houvast langs de trappen in ons oude huis bungelen?

Zulke traptouwen bevatten veel vet, huidschilfers en vuil van die ontelbare handen die er langs gleden. U kunt ze ' t beste met de hand wassen in een warm sop van vloeibare zeep. Wiet touw kan dan krimpen, maar dat kan geen bezwaar zijn omdat het door de jaren heen is uitgerekt.

Zwarte dille

Wij zijn op zoek naar een winkel waar zwarte dille te koop. In Nederlandse winkels kunnen wij dit niet vinden. Mogelijk is het wel te koop in een Turkse of Indonesische winkel. Weet u hoe dit kruid heet in die talen?

In het Turks heet dit kruid: dereotu. Volgens kenners van de Indonesische keuken komt dit kruid in Indonesië niet voor, vandaar dat er ook geen naam in het Maleis voor is.