Heemraad van Wegen Piet Robijn bij het insectenhotel.
Heemraad van Wegen Piet Robijn bij het insectenhotel. Foto: Wim van Vossen

Over de honey highway naar de bee&bee

OUDE-TONGE - Aan de Watergatseweg heeft een bijzonder hotel haar deuren geopend. In het hotel van het Waterschap zijn mensen niet welkom, het is speciaal voor insecten.

Een insectenhotel biedt onderdak aan insectengasten. Het helpt bijen, hommels en vlinders, die op hun beurt weer bloemen bestuiven. Lieveheersbeestjes, zweefvliegen en gaasvliegen gaan ongedierte te lijf. Kinderen kunnen gefascineerd kijken naar die grappige beestjes die de gaatjes in- en uitkruipen.

Er gebeurt meer op het eiland om ervoor te zorgen dat insecten zich thuis voelen. Zo maait het Waterschap de bermen op een ecologische manier, waarbij het gemaaide gras wordt weggehaald. Op die manier wordt de ondergrond schraler, waardoor er meer planten en kruiden kunnen groeien.

Heemraad van Wegen Piet Robijn legt uit: "Deze manier van maaien en ecologisch onderhoud heeft een positieve invloed op de natuur en ecologie in ons gebied. De omgeving wordt groener, natuurlijker en de biodiversiteit verrijkt."

De ecologische bermen in de polder vormen één aaneengesloten natuurlijk lint voor de insecten. Het lint van bloemrijke dijken en bermen wordt ook wel honey highway genoemd en het insectenhotel een bee&bee.