Formidabel zomerweer duurt nog tenminste een week

We hebben een voorbeeldige zomerse episode in huis het tweede gedeelte van deze laatste juniweek.
Na het bijna koude intermezzo tijdens het voorbije weekend met in de avonden soms maar 10-11 graden, is de kou totaal uit de lucht. Hogedrukgebieden zich opbouwend boven het Noordzeegebied zijn inmiddels weersbepalend en geven een wind uit het noordoosten met de aanvoer van warme lucht naar Nederland.
De exacte positie van de spil van de hoge druk is van belang voor 't temperatuurbeeld de komende dagen. Komt de kern van het hoog iets meer richting Schotland uit blijft het gematigd warm. Met een matige noordooster is het prachtig zonnig weer waarbij de middagtemperatuur op amper 23 graden uitkomt. Mocht het accent van het hogedrukgebied meer richting de Oostzee geraken, ruimt de wind iets meer bij naar oost en wordt het warmer. Dan komen de temperaturen uit op rond 27 graden in de namiddagen.
Hoe dan ook, de nachten zijn vooralsnog aangenaam koel met minima tussen 12 en 15 graden doorgaans.
Veel zon op 't pleit dus en de felle junizon kan bijna iedere dag wel 14 of 15 uren maken in onze contreien.
De droogte gaat maar door en tot pakweg 6 juli wordt eigenlijk geen druppel regen verwacht. Rond 5 juli kan er wel wat gaan opborrelen boven Frankrijk en België, maar of de opstomende buien onze landsgrenzen kunnen gaan bereiken is zeer twijfelachtig vooralsnog. Hoge druk voorkomt dit goeddeels.
De ervaring leert in dit soort zomerfases met stevige hogedrukgebieden aan zet dat de zomerse warmte dikwijls aan het langste eind zal trekken en dat het met de opkomende (onweers)buien vooralsnog mee kan vallen. Waarschijnlijk neemt de instabiliteit van de atmosfeer tussen pakweg 7 en 10 juli wel serieus toe.
Juni 2018 was recorddroog in de Bilt, maar de neerslagverdeling over 't land was bepaald grillig te noemen.
In Oost-Overijssel werd plaatselijk 70 millimeter water opgevangen, terwijl er bij Vlissingen bijna niets viel. Ook op de Eilanden was het zeer droog met zo'n 13 millimeter regen op veel plaatsen als maandtotaal.