Afbeelding
Foto: Mirjam Terhoeve

Natuurspeelplaats feestelijk geopend

MIDDELHARNIS- Een blauwe lucht, een stralende zon en daarbij een vrije woensdagmiddag voor de schoolkinderen, de omstandigheden voor de opening van een natuurspeelplaats hadden niet beter kunnen zijn. Het was dus een drukte van belang op het strandje aan het 'Hoad'. De negenjarige Bart Visser uit Middelharnis had de eer om samen met wethouder Daan Markwat de openingshandeling te verrichten. Dit deden ze door de naam van de speeltuin op het informatiebord te schilderen. De naam, die Bart zelf had bedacht: Atlantia.

Foto: Mirjam Terhoeve

Klimmen, klauteren, verstoppen en vooral modderen zijn de basisingrediënten van de natuurspeelplaats geworden. Niet voor niets was het concept bedacht door kinderen uit Middelharnis en omstreken. Vanaf het eerste begin, in november vorig jaar, zijn ze betrokken geweest bij het ontwerp. Veel van hun ideeën zijn uitgevoerd. Ook werd de kinderen gevraagd om een toepasselijke naam te bedenken voor de natuurspeelplaats. Uit alle inzendingen werd die van Bart Visser gekozen. Hij bedacht de naam Atlantia. "Omdat we bij het Haringvliet zijn en de naam ook met de zee en het water te maken heeft", zo legde hij uit.

Droomfondsproject

Natuurspeelplaats 'Atlantia' is één van de projecten die binnen het Droomfonds zijn gerealiseerd. In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties samen. De toekomstige deltanatuur van het Haringvliet staat hierbij centraal. De onmisbare financiële impuls voor de uitvoering van het Droomfondsproject kwam van de Nationale Postcode Loterij. De natuurspeelplaats is vooral bedoeld om kinderen avontuurlijk te laten spelen en om de invloeden van het getij zichtbaar te maken.
Esther Blom, adjunct directeur van ARK natuurontwikkeling, vertelde erg blij te zijn met het resultaat. "Een mooie speelplaats op een bijzondere plek. Door de herinvoering van het getij kunnen trekvogels en trekvissen zich opnieuw vestigen en kan er een uniek natuurgebied ontstaan. Wat ooit was, wordt in oude luister hersteld. Om het verhaal van dit unieke gebied te vertellen, zijn er langs de gehele oever diverse projecten gerealiseerd en deze speeltuin is er één van. Zoals vermeld, is het ontwerp in samenspraak met de kinderen gerealiseerd. Het is soms met wat horten en stoten gegaan, maar het resultaat is geweldig. Veel dank dus aan de gemeente, het waterschap en de aannemer GKB, voor hun inzet en medewerking hierbij".

Lekker vies worden

Wethouder Daan Markwat was eveneens zeer trots op het resultaat. "Als gemeente hebben we heel graag hierin geparticipeerd. Het is en blijft belangrijk om de natuur beleefbaar te maken voor kinderen. En zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan een nat pak halen en lekker vies te worden op een dag als vandaag?" De wethouder wilde dan ook niet te lang speechen, want veel kinderen leefden zich inmiddels al uit in de speelplaats. "En dat zegt genoeg", zei hij. "De kinderen willen spelen en niet naar een lange, saaie toespraak luisteren". Dus voegde hij de daad bij het woord en schilderde samen met Bart Visser de naam van de speelplaats op het informatiebord, waarmee de officiële opening een feit was.
Hierna bestormden ook de overige aanwezige kinderen de speelplaats. Vooral de modderglijbaar was erg populair. Ook was er voor alle kinderen een gratis ijsje. De vele genodigden, de dagjesmensen en de omwonenden waren unaniem erg enthousiast over het project. Dit is echt een hele leuke recreatieve toevoeging in deze regio, zo stelde men. Hopelijk kunnen de kinderen er tot in lengte van dagen gebruik van maken.

Bart Visser wordt door wethouder Daan Markwat gefeliciteerd. Bart verzon de naam Atlantia. Foto: Ark Natuurontwikkeling