Afbeelding
Foto:

Bosverzorging in bosobjecten op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - De komende maanden wordt er volop boswerk uitgevoerd in de boselementen ten westen en ten oosten van Herkingen, in het bosje bij het Paardengat, in het bos bij Battenoord en in de Vliegers bij Middelharnis. Dit gaat gebeuren door een aannemer in opdracht van Staatsbosbeheer.

In de boselementen ten westen en ten oosten van Herkingen, het Paardengat en Battenoord gaat het om verjongingskap. Populieren worden verwijderd. De gekapte bosvakken worden binnen drie jaar opnieuw ingeplant, voor een deel weer met populier, maar ook met duurzaam loofhout, zoals eik, beuk of linde. In de Vliegers vindt ook verjongingskap plaats van populierenbos, maar op kleine schaal. Hier worden ook populierenbossen gedund.
Bij het dunnen van bos gaat het er om de bomen die overblijven meer ruimte te geven, zodat die zich verder kunnen ontwikkelen. Positief is dat het bos hierdoor veel lichter wordt. De ondergroei, die bestaat uit struiken en jonge boompjes, gaat veel beter groeien en bloeien. Daardoor ontstaan er betere leefomstandigheden voor reeën, vogels, vlinders en insecten.

De uitvoering van het werk start in de eerste week van juli 2018 en zal twee à drie maanden in beslag nemen. Begonnen wordt in de boselementen bij Herkingen, vervolgens het Paardengat, Battenoord en Vliegers.
Als er gewerkt gaat worden, wordt dit aangekondigd bij de hoofdingangen van het betreffende bos.
Staatsbosbeheer heeft de bossen nagezocht op nestholtes van spechten en horsten van roofvogels. Bomen met nestholtes of horsten worden niet gekapt

De aannemer die het werk uitvoert, is verplicht het werk veilig uit te voeren. Hij zal zorg dragen voor de afzetting van wandelpaden als dat om veiligheidsredenen noodzakelijk is. Het publiek wordt verzocht de aanwijzingen van de aannemer op te volgen.

Het hout wat komt uit bossen die door Staatsbosbeheer worden beheerd, heeft het FSC-keurmerk. Dit houdt in dat het op een duurzame manier is geteeld. Met het gebruik van hout geteeld in eigen land, voorkomen we dat hout over grote afstanden vervoerd moet worden. Dat op zich is al duurzaam.
Het hout wat Staatsbosbeheer nu de komende maanden gaat oogsten, is verkocht als brandhout, chiphout voor spaanplaten of zaaghout. De zwaardere populierenstammen zijn geschikt om pallets of kisten van te maken.

Als u dringende vragen heeft naar aanleiding van dit bericht, dan kunt u die stellen op de website van Staatsbosbeheer. Het adres van deze website is: www.staatsbosbehheer.nl/contact.