Afschaffing leges faunaschade

DEN HAAG - Agrariërs die een tegemoetkoming aanvragen omdat zij schade hebben aan landbouwgewassen, hoeven vanaf 2019 geen vergoeding meer te betalen voor het in behandeling nemen van hun aanvraag. Dat hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland besloten op voorstel van de fractie van SGP & ChristenUnie.

Statenlid Henk van Dieren: "Wij hebben al meerdere keren aandacht gevraagd voor het feit dat agrariërs afzien van aanvragen, omdat zij € 300 leges moeten betalen en ook nog eens een soort eigen risico hebben van € 250. Op deze manier wordt een drempel opgeworpen om een aanvraag in te dienen. Met ons voorstel wordt deze drempel weggehaald. Wij hopen dat de boeren na 1 januari sneller een compensatie zullen aanvragen. Juist daarom hebben wij ook voorgesteld om hiervoor € 100.000 in de begroting 2019 op te nemen."
In november 2018 behandelen Provinciale Staten de begroting 2019, waarbij de legesverordening ook zal worden aangepast.


Maaibeurt provinciale wegen

REGIO - De provincie voert deze weken de eerste grote maaibeurt langs een aantal provinciale wegen, waaronder de N 215.
De bermen worden in zijn geheel kort gemaaid. Hierbij wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid. De strook direct langs de weg, kruisingen en zichthoeken worden daarom vaker gemaaid.
Het maaiafval wordt afgevoerd, zodat de grond voedselarmer wordt. Een voedselarmere, verschraalde bodem zorgt voor meer diversiteit in bloemen- en plantensoorten.

Op korte termijn zijn de gevolgen van het nieuwe bermbeheer zichtbaar doordat de bermbegroeiing hoger komt te staan. Ook zijn er ongewenste plantensoorten (zoals akkerdistels) die tijdelijk hoog komen te staan. Op plekken waar veel ongewenste soorten staan, wordt per locatie bekeken hoe deze planten het beste bestreden kunnen worden. Vaak wordt extra gemaaid en het maaiafval meegenomen, om zo de planten uit te putten.